15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Putem sustava e-Usluga HZMO-a dostupna nova ‘fora’…

1 min read
Uvođenjem nove e-Usluge poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja Potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

– Od danas 5. srpnja 2024. dostupna je nova e-Usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) kojom se poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama, omogućava podnošenje zahtjeva i izdavanje Potvrde o prvom zaposlenju elektroničkim putem – objavio je HZMO, dodajući kako navedena potvrda o svojstvu osiguranika služi radi dokazivanja statusa osobe koja se prvi put zapošljava prema propisima o obveznim doprinosima (Zakon o doprinosima i Pravilnik o doprinosima).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Naime, za osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati dokaz, odnosno potvrdu da nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca (potvrda POS-1). Potvrdom se poslodavac može koristiti u postupcima koji se vode u Poreznoj upravi.

– Za osobu koja već prije ima evidentiran podatak o svojstvu osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju u matičnoj evidenciji HZMO-a, odnosno evidentiran staž osiguranja, izdaje se posebna potvrda (potvrda POS-2).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Uvođenjem nove e-Usluge poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja Potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, te se smanjuju administrativni troškovi u skladu s Akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva Vlade Republike Hrvatske za 2024. i 2025. godinu – zaključuju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)