15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Gradonačelnik Radić primio predstavnike Hrvatske bratske zajednice Amerike

2 min read
Predstavnici Hrvatske bratske zajednice ponajprije su izrazili oduševljenje gradom i građanima Osijeka, a potom i informirali gradonačelnika o njihovim aktivnostima.

Grad Osijek posjetilo je oko 150 Hrvata iz New Yorka i Pittsburgha koji su u četvrtak ispred osječkog Kulturnog centra nastupili na velikom tamburaškom koncertu kao gosti Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića iz Osijeka.

Tom prigodom u subotu je osječki gradonačelnik Ivan Radić primio predstavnike Hrvatske bratske zajednice Amerike (HBZ) te istaknuo kako je poštovanja vrijedan njihov rad na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i pomoć Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, ali i u godinama nakon.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Oni su most koji povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku. Zadovoljstvo mi je izraziti im dobrodošlicu u Osijek, gospodarsko, kulturno, političko i sveučilišno središte istočne Hrvatske. Siguran sam da će ovaj posjet osnažiti našu suradnju na svim poljima, od kulture do gospodarstva – poručio je gradonačelnik Radić.

Predstavnici Hrvatske bratske zajednice ponajprije su izrazili oduševljenje gradom i građanima Osijeka, a potom i informirali gradonačelnika o njihovim aktivnostima.

Na sastanku je također istaknuto kako ovakva glazbena i plesna prezentacija Hrvatske bratske zajednice i njezinih članova uvelike doprinosi izvrsnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Republike Hrvatske. Hrvatski folklor i napose tamburaška glazba obilježje je po kojem se Hrvatska bratska zajednica prepoznaje i uvažava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U izaslanstvu Hrvatske bratske zajednice Amerike bili su Edward Pazo, glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice; Franjo Bertović, izvršni potpredsjednik HBZ-a; Bernadette M. Luketich-Sikaras, glavna tajnica i rizničarka HBZ-a; Micheal Ricci, drugi potpredsjednik HBZ-a; Daniel Kochis, predsjednik Nadzornog odbora; Wayne Vlasic, član Nadzornog odbora i Mirjana Ana-Maria Piskulić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove pri Ministarstvu kulture i medija RH.

Tekst i foto: Grad Osijek