16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO U KBC Osijek prvi puta u Hrvatskoj učinjena epiduroskopija kod dvije bolesnice!

2 min read
...a sada su se stekli uvjeti da se zahvat izvede i u KBC-u Osijek - objavila je osječka bolnica, na novi ponos...

– U Kliničkom bolničkom centru Osijek dana 9.7.2024. po prvi puta u hrvatskom sustavu javnog zdravstva učinjena je epiduroskopija kod dvije bolesnice uz pomoć dr. Cossua iz Italije. Zahvat su učinili dr. Ivan Omrčen, dr. sc. Dino Budrovac i izv. prof. Ivan Radoš uz pomoć cijelog medicinskog tima Zavoda za liječenje boli, Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje. Tim liječnik iz KBC-a Osijek prije malo više od dva mjeseca edukativno je boravio u bolnici u Olbiu na Sardiniji, gdje su bili na edukaciji za epiduroskopiju, a sada su se stekli uvjeti da se zahvat izvede i u KBC-u Osijek – objavila je osječka bolnica, na novi ponos…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Epiduroskopija je zahvat gdje se kroz sakralni otvor ulazi endoskopom i vizalizira epiduralni prostor na ekranu sa balon kateterom ili fleksibilnom elektrodom, a pomoću fluorskopa (RTG aparata) na drugom ekranu se prati položaj balon katetera ili fleksibilne elektrode, kojima se mehanički i uz pomoć električne energije oslobađa epiduralni prostor od priraslica tj. ožiljnog tkiva koje se često razvija nakon operativnih zahvata na kralježnici, a koje je razlog ponovnog javljanja boli u području kralježnice ili duž donjih ekstremiteta.

– Započinjanjem epiduroskopije u Zavodu za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Osijek, Zavod je još jednom pokazao da je vodeći centar za liječenje boli u Hrvatskoj i da s pravom nosi naziv centra izvrsnosti u liječenju boli (neuromodulaciju u liječenju boli) za Republiku Hrvatsku – zaključuju u objavi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Foto: KBC Osijek, Facebook (screenshot)