21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Fina: Top vinari i proizvođači grožđa – Krauthaker lane imao 21.437.000 kuna prihoda!?

1 min read
Sjajan je to rezultat za Slavonce, a budući da se Istra i Dalmacija strahovito 'tuku' za vodeća mjesta u toj industriji u Hrvatskoj, dočim ni Zagorci više nisu 'oni z kiselim vinom'.
grožđe

Fina je jučer objavila i medijima na dispoziciju stavila analizu poslovanja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje vina i uzgoja grožđa u 2018. godini, odnosno njihove rezultate. U ‘Top 5’ vinara 2 su Slavonca, kao i u ‘Top’ 5 proizvođača grožđa.

Sjajan je to rezultat za Slavonce, a budući da se Istra i Dalmacija strahovito ‘tuku’ za vodeća mjesta u toj industriji u Hrvatskoj, dočim ni Zagorci više nisu ‘oni z kiselim vinom’.

Raduje činjenica da se među najboljim vinarima nalaze Krauthaker iz Kutjeva, odnosno još bolje plasirana Đakovačka vina iz Mandićevca.

Porečka Agrolaguna ‘potukla’ je sve s prihodom u prošloj godini, a koji je cca. 118 milijuna kuna, jer na drugom mjestu su Slavonci iz Mandićevca s cca. 42 milijuna. Ali, na 5. mjestu je Krauthaker s cca. 21 milijun kuna prihoda od proizvodnje i prodaje vina.

Kada je riječ o proizvođačima grožđa, Iločki podrumi drže apsolutni primat u Hrvatskoj. Ipak Slavonija ima najviše mjesta za vinograde. U Iloku su ostvarili cca. 68 milijuna kuna prihoda. Erdutski vinogradi su na 3. mjestu s cca. 50 milijuna, a što je skok za 12 milijuna u odnosu na prethodnu godinu.

Uzmemo li obzir da su na dvije liste čak 4 slavonska proizvođača, može se reći da smo dobro ‘odvagali’ ostale dijelove Hrvatske, jer Istrani imaju 2, Dalmatinci također 4, no na nešto užem području: Drniš-Šibenik-Hvar-Korčula.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments