19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Palić ukazao na paradoks: ‘Kazna’ učiteljima za nedolazak je 4,2% plaće, a zastupnicima 0,9%

1 min read
Uzmemo li obzir da je prosječna plaća zastupnika u Saboru 16.000 kuna, tada je njihova kazna od 150 kuna svega 0,9 % plaće.
mato palić

“Vlada RH je odlučila kako više neće plaćati dane provedene u štrajku od danas pa nadalje. Svaki idući dan proveden u štrajku će nastavnike koštati nešto više od 300,00 kn po danu. Kada zastupnik u Hrvatskom saboru neopravdano izostane, njemu ide 150,00 kn manje. Nastavnici rade za cca. 3 puta manje plaće. Vrhunsko licemjerje na djelu” – napisao je jučer na Facebooku pof.dr.sc. Mato Palić, ustavni stručnjak, gradski vijećnik Osijeka i profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

I natjerao nas računati dalje…

Naime, osim što je ‘kazna’, bude li je, a koja proizlazi iz neplaćenog štrajka prosvjetnim radnicima, dvostruko veća od kazne za nedolazak u Sabor RH, izračunali smo koliki je to postotni dio plaće, uzimajući u obzir dostupne prosjeke objavljivane posljednjih dana.

Ukoliko je prosječna učiteljska plaća oko 7.000 kuna, a napominjemo ‘ako’, jer bilo je različitih informacije, eventualna ‘kazna’ od 300 kuna po danu je oko 4,2 % učiteljske plaće.

Ista stvar izračunata za Sabor puno je manja, razlika brutalnija. Uzmemo li obzir da je prosječna plaća zastupnika u Saboru 16.000 kuna, tada je njihova kazna od 150 kuna svega 0,9 % plaće.

Foto: Facebook

Facebook Comments