29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Policija ga zaustavila sa 4,34 promila! U 3 popodne! Smrtna doza je između 4 i 5?

2 min read
Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je nedozvoljena koncentracija alkohola u krvi od 4,34 grama po kilogramu...
alkohol pijan promili

Jedinstven stav struke oko točne smrtne doze alkohola nije lako pronaći, no sve iznad 3 promila smatra se izrazito problematičnim i vrlo opasnim, a gdjegod se na internetu (informacija nije pouzdana) kao smrtnu dozu navode vrijednosti između 4 i 5 promila.

Upravo je s takvom vrijednošću ‘majstor’ vozio po cesti u Osijeku, sa 4,34 promila. I sreća je da su ga ‘skinuli’ s ceste. Jer, tko zna što se s takvom vrijednošću alkohola i volanom može dogoditi.

Policija javlja: Jučer, 18 studenog u 14,50 sati u Osijeku, policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 58-godišnji hrvatski državljanin iz Tenje. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je nedozvoljena koncentracija alkohola u krvi od 4,34 grama po kilogramu. Vozač je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana te zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 3 mjeseca i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Wikipedia, inače, o alkoholu i koncentraciji piše: U početku akutnog opitog stanja (0,5 ‰) javlja se promjena ponašanja, ali teško prepoznatljiva. S povećanjem alkohola u krvi (2,5‰) javlja se ataksija, nistagmus, proširenje zjenica, crvenilo lica, dvoslike, povraćanje, miris po alkoholu i tako dalje. Dalje od toga (5‰) nastaje poremećaj svijesti do kome, a pri većim koncentracijama nastupa smrt, zbog zatajenja dišnog sustava.

Na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a stoji da – Već kod 0,5 promila, ponašanje je nekritično, pomalo euforično. Uobičajeno mišljenje i prosuđivanje je promijenjeno. Kako raste koncentracija, oko 1‰, dolazi do nesigurnosti u hodu, općenito voljne motoričke radnje postaju neprecizne, “nespretne”. Na razinu od oko 2‰ depresivni efekt je evidentan – i na razini motoričkih centara, i na razini centara koji kontroliraju emocije i ponašanje. U toj fazi nerijetko se vidi izrazito svadljivo, agresivno ponašanje, uz nagle, neočekivane promjene raspoloženja, od smijeha do plača. S koncentracijom od oko 3‰ nastupa stanje jake konfuznosti i zakočenosti. Nakon toga dolazi do dubljih poremećaja svijesti, kome te čak smrti.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments