2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Noćas stiže vrhunac vodnog vala! Drava i dalje raste!

2 min read
Mogla bi dosegnuti vrijednost između 250 i 300 centimetara, ali ne iznad toga, poručuje Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave Hrvatskih voda za sektor “B”.
drava zimska luka

Drava kod Osijeka je od suhe obale i virećeg stijenja i građevinskih ostataka u dva tjedna narasla za oko 4 metra, od vodostaja od otprilike -150 do 241 centimetar sinoć u 19 sati. I rasti će danas cijeli dan, sve do noći, a kada se očekuje vrhunac vodnog vala, u ‘tami’ sa subote na nedjelju.

Mogla bi dosegnuti vrijednost između 250 i 300 centimetara, ali ne iznad toga, poručuje Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave Hrvatskih voda za sektor “B”.

OBJAVLJENI RAZGOVOR

“Oborine u Austriji i Sloveniji su prouzročile veliki vodni val na rijeci Muri, a koja je pritok Dravi. Uz to, Drava dakako nosi i svoju količinu vode. Sve nizvodno od ušća Mure u Dravu je pod razinom pripremnog stanja obrane od poplave, a tu će i ostati”, smireno je nastavio Nađ, dodajući…

“Za vikend mi očekujemo vrhunac, sa subote na nedjelju. Bit će između 250 i 300 centimetara, ali bitno ispod 300. Dunav je također visok, što zaustavlja Dravu, ali nije to toliko veliko usporavanje. Ništa nije alarmantno niti uznemirujuće”, nizao je Nađ zaključujući…

“Situacija se već sada smiruje u gornjem toku. Najuzvodnija stanica Botovo pokazuje kako je Drava ondje u opadanju. Ondje dolazi do stagnacije i opadanja, a što će se reflektirati iza vikenda i ovdje u Osijeku. Mi smo, naravno, uspostavili sve što se od nas zahtjeva, vodočuvarska služba je na terenu, ali ne očekujemo nikakve probleme, pa ni za poljoprivredne površine”, zaključio je Nađ.

Stanje nije alarmantno, daleko od toga, ni blizu. Stanje se sada smatra pripremnim za obrane od poplava. Postoje potom redovne mjere na 350, izvanredne mjere na 500 i izvanredno stanje na 550 centimetara, a od toga smo tek udaljeni ‘miljama’. Najviši vodostaj ikada u Osijeku je zabilježen ’65. godine i iznosio je 542 centimetra.

Foto: Ilustracija

Facebook Comments