20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek: Stranka Ivana Pernara organizira prosvjed protiv 5G mreže!?

4 min read
Nadalje, u informacijama 'eventa', SIP je, tvrdi, citatima osječkih gradskih vijećnika, kao i drugim saznanjima, objasnio - zašto prosvjed.
pernar 5G

Građani Osijeka neće biti pokusni kunići! Osijek protiv uvođenja 5G mreže – ‘bljesnuo’ je ‘event’ organiziran na Facebook-u, a gdje se organizatorom navodi Stranka Ivana Pernara – SIP, odnosno poziva građane Osijeka na prosvjed na Trgu Ante Starčevića u nedjelju 15. prosinca, od 13 do 15 sati.

Nadalje, u informacijama ‘eventa’, SIP je, tvrdi, citatima osječkih gradskih vijećnika, kao i drugim saznanjima, objasnio – zašto prosvjed.

‘EVENT’

Više od 200 znanstvenika iz cijelog svijeta uputilo je apel za obustavu uvođenja 5G mreže zbog mogućih ozbiljnih posljedica po zdravlje.

Američki senator Richard Blumenthal rekao je kako zapravo ne postoji nikakvo znanstveno istraživanje vezano za utjecaj 5G mreže na zdravlje već samo pretpostavke te se brine o tome kakav utjecaj 5G mreža ostavlja na zdravlje zbog čega je zatražio znanstvena istraživanja.

Ministrica za okoliš i energetiku Vlade regije Bruxelles, Céline Fremault o 5G mreži: “Građani Bruxellesa nisu labaratorijski miševi”

Nekoliko tisuća građna Berna prosvjedovalo je protiv uvođenja 5G mreže te pokušavaju pokrenuti inicijativu za referendum.

Gradsko vijeće Grada Osijeka, na 22. sjednici održanoj 11. listopada 2019 raspravljalo je o Prijedlogu Odluke o prihvaćanju nominacije Grada Osijeka za 5G grad. Samo tri vijećnika su sudjelovala u raspravi, a nakon vrlo kratke rasprave prijedlog je usvojen sa 22 glasa za, nitko protiv i samo jedan suzdržan.

Cijeli svijet se buni protiv uvođenja 5G mreže jer su učinci 5G mreže na zdravlje nedovoljno istraženi. Dok građani u svijetu prosvjeduju, a političari se bore protiv 5G mreže, Gradsko vijeće Grada Osijeka gotovo jednoglasno je donijelo odluku o prihvaćanju nominacije Grada Osijeka za 5G grad, odnosno uvođenje 5G mreže bez da zapravo išta znaju o tome (što su neki vijećnici i potvrdili).

Citirani vijećnici koji su sudjelovali u raspravi:

Vijećnik Željko Biočić govoreći o 5G mreži:
“Poštovanje, pozdrav svima. Lijepo je bilo poslušati, iako je kratko u načelu svega toga po mojim riječima, po riječima gospodina po mom zaključku zadnji, ako ne budete prvi onda će vjerovatno biti to lošije po vas jer nećete dobiti određene benefite po meni to su bile riječi klasične, da ne kažem nešto grublje, ali UCJENA. Ovaj, nije mi jasna jedna stvar, znači govorimo da imamo najmanje, odnosno najviše standarde, a u rezoluciji iznad Europske Unije, a u Briselu je zabranjena gradnja i stavljena na pauzu i na čekanje gradnja 5 mreže, zato što oni imaju standarde veće nego Europska unija, a mi navodimo da imamo veće, iz kojeg razloga, to me zanima kao odgovor i isto tako dali će se odašiljači onda u tom slučaju, odnosno 2g i ostalih mreža, 3 isključiti s ovog područja, zatim utjecaj na okoliš, zeleni, što su rekli, šta su rekli, kako su rekli jer još uvijek 5 mreža nije raširena u svijetu i ne znaju se konkretno rezultati ni pozitivni niti negativni.

Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnost daje odgovore

Vijećnik Željko Kovačević –
“Poštovani kolegice i kolege, klub vijećnika svakako će podržati ovo, ovaj, ovo uvođenje 5G mreže, samo ovaj, ne znam dosta o tome ali zanima me sustav kontrole ovaj, rekli ste, znači ne znam ni što znače te referentne vrijednosti, znači pratite te bazne stanice onda potencijalno znači vi sami pratite, da”li imate neki sustav kontrole u kome ste obvezni poduzeti nekakva izvješća ili, evo samo o tome dvije riječi.”

Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnost daje odgovore

Vijećnik Vladimir Ham-
“Vrlo kratko s obzirom da nemam nikakvih pitanja jer sam i ranije se za to zanimao baš ono pojavom novih telefona sa tom 5G tehnologijom jel i tako to…Ja bih samo rekao drago mi je da ćemo biti jednoglasni po tom pitanju jer treba pokušati biti prvi, dakle kad već imamo preduvjete, kad smo već pozvani da uskočimo u tu utrku dakle nije da smo mi nekoga grebali nego nas doista, ovaj, predložilo. Drago mi je to čuti očito se u Osijeku onda vidi potencijal da se takva tehnologija ovdje primjeni i pokaže drugima u najboljem svjetlu a to nas sve treba veseliti i evo naravno onda podržavamo ovu točku.”

Više nitko nije raspravljao, usvojeno je sa 22 glasa za, nitko protiv i jednim suzdržanim.

Dođite 07.12.2019 na prosvjed i recimo zajedno NE uvođenju 5G mreže u Osijeku! – zaljučuje se u objašnjenju i pozivu.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Youtube (screenshot) & Facebook (screenshot)

Facebook Comments