15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gužva na Danima poslova u turizmu u dvorani Gradski vrt!

4 min read
Podsjetimo, Dani poslova u turizmu zajednički su projekt Ministarstava rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te partnera Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu
dani poslova u turizmu športski objekti

Danas su u Osijeku u dvorani Gradski vrt započeli četvrti „Dani poslova u turizmu“ te je održana prva Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema. Dane poslova u turizmu svečano su otvorili ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ministar turizma Gari Cappelli koji su se posjetiteljima i izlagačima obratili pozdravnim govorima nakon čega su obišli sudionike događanja.

„Rastom potražnje, ulaganjem u nove objekte i proširivanjem ponude postojećih sadržaja došlo je do porasta potražnje za radnom snagom i upravo zato već četvrtu godinu za redom organiziramo Dane poslova u turizmu kao mjesto susreta poslodavaca i djelatnika u potrazi za poslom. Drago mi je što se prvi takav susret održava u Slavoniji koja iz godine u godinu bilježi rast turističke potražnje, zajedno s ostatkom kontinentalnog dijela Hrvatske koji ima godišnju stopu rasta od 7 do 10 posto. Zato će mi biti drago kada budemo imali priliku vidjeti domaću radnu snagu koja se zapošljava upravo na hrvatskom kontinentu i ovdje pruža dobrodošlicu i gostoljubivost gostima kroz cijelu godinu. Sve brojniji turisti koji posjećuju Hrvatsku daju visoke ocjene gostoljubivosti naših turističkih djelatnika, a Slavonija je regija poznata po tome što je uspjela zadržati autentični šarm lokalnog stanovništva, istinsku gostoljubivost te vrhunsku gastronomiju kojom oduševljava svakog posjetitelja. Vjerujem kako će današnji susret omogućiti da posjetitelji pronađu željeno zaposlenje kod poslodavca koji će im pružiti poticajne uvjete rada i omogućiti da se dalje usavršavaju, napreduju i postanu najbolji promotori hrvatskog turizma među našim gostima“, rekao je ministar Cappelli.

„Upravo iz slavonskih županija dolazi značajan broj radnika u sezonskim poslovima, gotovo 6 tisuća osoba tijekom 2019., jer su Slavonci prepoznati kao kvalitetna radna snaga za koju postoji značajan interes poslodavaca, o čemu svjedoči i veliki broj izlagača danas. To je rezultat čitavog niza aktivnosti koje se provode s ciljem aktivacije nezaposlenih osoba i osiguranja radne snage za potrebe turističke sezone poput o obrazovanja nezaposlenih za rad tijekom turističke sezone, uz poseban naglasak na učenje stranih jezika kako bi se povećala kvaliteta pružene usluge u turizmu. Već spomenuta mjera stalni sezonac ima cilj pružiti financijsku podršku radnicima koji su zaposleni samo tijekom sezone. Ova iznimno uspješna mjera dostupna je poslodavcima iz svih djelatnosti koja imaju obilježja sezonskog poslovanja, a u posljednje tri godine koristilo ju je više od 13.300 osoba“, zaključio je ministar Aladrović.

Ove godine potrebu za zapošljavanjem preko 9.000 sezonskih radnika predstavilo je 65 poslodavaca koji uključuju velike hotelske kuće i druge poslodavce koji tijekom turističke sezone zapošljavaju velik broj sezonskih radnika.

Podsjetimo, Dani poslova u turizmu zajednički su projekt Ministarstava rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te partnera Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, a cilj projekta je na jednom mjestu spojiti poslodavce s nezaposlenim osobama, kako bi se u izravnom kontaktu angažirali sezonski radnici za predstojeću turističku sezonu.

Nakon Osijeka „Dani poslova u turizmu“ održat će se 22. siječnja 2020. u Zagrebu te 31. siječnja 2020. u Splitu. Sudjelovanje na sve tri lokacije događanja prijavilo je 85 poslodavaca, a procjenjuje se da će događanja posjetiti ukupno oko 12 tisuća posjetitelja, nezaposlenih osoba, učenika strukovnih škola, studenata i svih ostalih zainteresiranih za sezonski rad u turističkoj sezoni.

Uz Dane poslova u turizmu održana je i Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema na temu „Suradnja jedinica lokalne uprave i poslodavaca s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava“.

Sudionicima konferencije uvodno se obratio ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović koji je istaknuo stopu zaposlenosti od 67,5%  kao rezultat poticanja zapošljavanja Vlade Republike Hrvatske koja je u prethodne tri godine izdvojila 6,5 milijardi kuna kroz mjere aktivne politike zapošljavanja i programe zapošljavanja te najavio dodatnih milijardu kuna u 2020. godini.

„Iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ od početka programskog razdoblja do kraja 2019. za projekte na području Slavonije, Baranje i Srijema ukupno je ugovoreno 398 projekata ukupne vrijednosti 938,88 milijuna kuna čiji naglasak je bio na područja socijalnog uključivanja te obrazovanja i cjeloživotnog učenja“, rekao je ministar Aladrović.

Novosti u mjerama aktivne politike zapošljavanja predstavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marija Knežević – Kajari održala je izlaganje o ukidanju kvotnog sustava za zapošljavanje stranaca, a rad Europskog socijalnog fonda predstavio je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Tekst: Ministarstvo turizma, Foto: Facebook (Športski objekti)

Facebook Comments