29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Borzan ‘startala’ Horvata u EU parlamentu: Nekvalitetnim natječajima ‘pogasili’ ste udruge…

2 min read
Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan ga je prozvala za loše stanje potrošačkih prava u Hrvatskoj.

-Better Food for Better Health- WHO workshop Co-hosted by Mairead McGuinness, Vice-President of the European Parliament, MEP (EPP) and by Biljana Borzan MEP (S&D) and in collaboration with the Netherlands EU Presidency. Photo: Erik Luntang

Otkako Hrvatska predsjedava Vijećem EU, najzad i Europa ima prilike dobiti malo hrvatskog ‘štiha’ u europskom parlamentu i drugim tijelima. Naime, hrvatski ministri frekventnije sudjeluju u europskim tijelima, ali ondje ih čeka i domaća oporba…

Hrvatski ministar gospodarstva Darko Horvat danas je predstavljao prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Potpredsjednica europskih socijalista i osječka europarlamentarka Biljana Borzan ga je prozvala za loše stanje potrošačkih prava u Hrvatskoj.

– Hrvatska je po potrošačkim pravima na samom dnu EU već nekoliko godina za redom. Razgovaramo o mehanizmu kolektivne tužbe, novim pravilima za nepoštene poslovne prakse, ali meni se čini da zaboravljate da bi nosioci tih mehanizama trebale biti udruge potrošača! Kako mislite da će to raditi u Hrvatskoj, gdje su se u zadnje tri godine ugasila Savjetovališta, niz udruga i centara za mirenje zbog nekvalitetnih natječaja koje provodite. O kvaliteti Vašeg rješenja za potrošače najviše govori činjenica da Vaše ministarstvo rješava upola manje pritužbi nego što su prije rješavala Savjetovališta. S kojim resursima bi se tako opustošene udruge trebale boriti protiv velikih tržišnih igrača? – pitala je Borzan.

Ministar Horvat je odgovorio: „Da, djelomično ste u pravu. Mi smo unatrag dvije godine uveli projektno financiranja u cilju edukacije i osvješćivanja potrošača. Udruge nisu limitirane, bitno je da ljudi koji rade vide da dobre ideje imaju izvore financiranja“. – Ministar kaže da sam ja djelomično u pravu, ja kažem da je on potpuno u krivu. Novi sustav i vrste natječaja koje provodi su dovele do gašenja udruga potrošača. Ako u razredu od 30 učenika 25 padne razred, jesu li krivi učenici ili učitelj? Građani koji imaju problem nailaze na zatvorena vrata. Nemojmo zaboraviti da su Savjetovališna rješavala po 20 tisuća upita godišnje, i vratila građanima na desetke tisuća kuna u sporovima s trgovcima. Novi sustav ministra Horvata doveo je Hrvatsku na europsko dno po pravima potrošača! – komentirala je Borzan.

Foto: EU Parlament

Facebook Comments