28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

(Foto) OSIJEK-TOKYO: S Pannonian Challengea ravno na Olimpijske igre

5 min read
Osječki skate park, na lijevoj obali, ostaje najveći i najbolje opremljen u ovom dijelu Europe, a ove godine ugostit će svjetska sportska imena koja će u Osijeku, kao posljednjoj stanici prema Olimpijskim igrama u Tokiju, pokazati i testirati svoje vještine.

Pannonian Challenge i ove godine sprema ekstremno dobru zabavu s lijeve i desne obale Drave od 3. do 7. lipnja. Osječki skate park, na lijevoj obali, ostaje najveći i najbolje opremljen u ovom dijelu Europe, a ove godine ugostit će svjetska sportska imena koja će u Osijeku, kao posljednjoj stanici prema Olimpijskim igrama u Tokiju, pokazati i testirati svoje vještine.

Urbani prostori grada uvijek su pričali drugačije priče, a upravo jedna takva ispričana je danas u prostoru Kulturnog centra Osijek.Otvorena su vrata najvećem regionalnom festivalu ekstremnih sportova, a samo dio onoga što posjetitelje očekuje na 21. izdanju PANNONIAN CHALLENGE festivalapredstavljeno je na konferenciji za medije. Organizatori su najavili novu dimenziju sportskog, glazbenog i popratnog programa.

Festivalski glazbeni program seli na novu lokaciju  – novi trg u Tvrđi ispred Društveno-kulturnog centra Stara pekara, s desne strane Drave, odjekivat će taktovima najpoznatijih glazbenika u Hrvatskoj i regiji.  Vojko V, Brkovi, TBF, Edo Majka, Frenkie, Bad Copy, Krankšvester, Majke i M.O.R.T.potvrdili su svoj dolazak na Pannonian, a osječki DJ – evi Omer i Umbouskočit će sa svojim već dobro poznatim playlistama. 

„Sretan sam što zajedno sa svojim timom mogu najaviti 21. Pannonian Challenge! Od 3. do 7. lipnja čeka nas sigurno najuzbudljiviji i najekstremniji Pannonian do sada jer ove godine pomičemo granice još dalje. Dovodimo preko 300 najboljih sportaša svijeta, radimo veliku rekonstrukciju skate parka te uvodimo nove discipline i projekte koji će obilježiti nadolazeće godine Pannoniana. Ove godine imamo čast predsjedati Europskom unijom koja nudi velike prilike za sport i mlade. Na tragu toga s ponosom najavljujem ERASMUS+ projekt koji je Udruga Pannonian dobila u suradnji s partnerima iz Estonije, Ukrajine, Slovenije, Poljske i Irske. Osim toga, Pannonian će dati svoj doprinos i Olimpijskim igrama – Igor Vukadinović Poky sudit će u kategoriji BMX, Zdenko Liška Lile sudjelovati u izgradnji parka za Igre, a i naš Marin Ranteš cilja na odlazak u Tokyo. Ovo je mega iskorak i ogroman ponos svih nas koji godinama radimo na razvoju urbanih sportova. Hvala svima na podršci.”– s ponosom je istaknuo Jurica Barać, direktor festivala.

„Pannonian Challenge je centralni srednje europski događaj urbanog sporta koji uspješno promovira ne samo grad Osijek već i cijelu Hrvatsku ali i regiju. Iznimno mi je drago da ovako pozitivna priča dolazi iz Osijeka i Slavonije. Istaknuo bih kako je od 2018. godine Hrvatska na vrhu europskih zemalja po aktiviranju projekata i sredstava iz ERASMUS+ programa te čestitam Pannonian timu i na ulasku u Erasmus obitelj”, istaknuo je zamjenik državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Šport, g. Krešimir Šamija.

Brzina na Pannonianu nije novost no ove sezone velika novost je brzina kojom informacije o ovogodišnjem izdanju festivala stizati do posjetitelja a za što se pobrinuo  generalni sponzor Pannonian Challengea.  „Izvrstan spoj ekstremnih sportova, glazbe i zabave već devet godina za redom dovodi nas u Osijek, iako je sam festival kvalitetom i značajem odavno prerastao granice Slavonije i Hrvatske. Ove godine ćemo se i češće viđati u Osijeku, obzirom da je upravo taj grad odabran kao prvi 5G grad u Hrvatskoj”, dodao je  Igor Duić iz A1 Hrvatska.

Stoga nema sumnje kako će Osijek početkom lipnja postati središtem kontinentalnog turizma.„Iznimno mi je drago što će i ove godine Osijek ugostiti brojne posjetitelje na Pannonian Challengeu koji se etablirao kao najveća manifestacija ekstremnog sporta u ovom dijelu Europe. Ovakva događanja omogućuju destinacijama promjenu percepcije među turistima, ali i repozicioniranje u okviru postojećeg proizvoda. Hrvatski kontinent ima zaista puno toga za ponuditi i siguran sam kako će Osijek, ali i čitava Slavonija uz ovakve i slične inovativne proizvode i ponude iz godine u godinu privlačiti sve veći broj turista.” – istaknuo je ministar Turizma Gari Cappelli u čije ime je na konferenciju za medije došla pomoćnica Snježana Brzica

Pannonian Challenge cijenjen je među sportašima i gostima diljem svijeta upravo zbog svoje mješavine profesionalnog sporta, ali i vrhunske zabave i gostoprimstva. Stoga ne čudi činjenica kako su za vrijeme trajanja festivala u Osijeku smještajni kapaciteti puni.  “Svi već znaju da je Pannonian Challenge ucrtan na svjetsku mapu velikih natjecanja, da svaki natjecatelj ekstremnih sportova zna da po bodove mora doći u Osijek, a svi znaju da će konkurencija kao i uvijek do sada biti iznimno jaka. To je ono što nas sve čini ponosnima, zbog čega je Pannonian događanje koje se ne propušta i zbog kojeg mu svi redom iskazuju zasluženi respekt. Kapa do poda cijeloj organizacijskoj ekipi.” – istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoši pozvala sve sugrađane i goste na adrenalnsku zabavu, dobru gurmansku ponudu, uživanje u genijalnoj prirodi i osječkoj opuštenosti. 

Zahvaljujući dugogodišnjoj podršci Grada i Županije, Pannonian Challenge postao je festival o kojemu se priča i izvan granica grada, regije i Hrvatske, a ove godine stigla je i podrška Vlade Republike Hrvatske. „Pannonian Challenge je primjer vrhunske manifestacije, od sadržaja do organizacije, koja u najboljem mogućem svjetlu predstavlja adrenalinsku stranu Osječko-baranjske županije. S godinama je izašla iz okvira grada, županije pa čak i Hrvatske i danas je sportsko-turistički događaj koji je poznat i priznat u svijetu. Nastavit ćemo pružati snažnu podršku u ime Županije i drago mi je što je Vlada RH prihvatila pokroviteljstvo i time iskazala snažnu potporu promociji i razvoju sporta na istoku Hrvatske. ” – izjavio je župan Osječko-baranjske županijeIvan Anušić i već rezervirao svoje mjesto na tribini u skate parku. 

Kako bi se ostatak Hrvatske na vrijeme zagrijao za Pannonian Challenge, organizatori su najavili i drugi Challenge Tour koji će od ožujka do svibnja turirati u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu, a po prvi put održat će se i biciklističko adrenalinsko natjecanje MTB Downhill u Orahovici. Sva tri izdanja Challenge Toura prijavljena su kao C1 događaj na kojemu će gostujući BMX vozači skupljati bodove za Olimpijske igre.

Foto: Samir Kurtagić

Facebook Comments