Pet. lip 5th, 2020

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

COVID-19 UPDATE – Osijek i OBŽ: Nova 4 uzorka poslana na analizu, 7 ranije oboljelih stabilno!

2 min read
Što se tiče 'kafića', oni i dalje rade, preporuka je ljudima da što manje idu onamo, ali čim odluka o zabrani bude donesena na nacionalnoj razini, bit će primjenjena i na OBŽ.

– Nema novooboljelih u Osijeku i OBŽ. Znači da se naši žitelji drže preporuka. Danas smo poslali 4 nova uzorka na testiranje za Zagreb – kazao je uvodno na redovitoj konferenciji za novinstvo Stožera Civilne zaštite OBŽ župan Osječko-baranjski Ivan Anušić.

– Inače, pacijenti koje imamo su stabilno (7 osoba nap.a.), bez izraženih simptoma bolesti – kazao je iz osječkog KBC-a dr. Domagoj Drenjančević, nastavljajući pojasniti pojam samoizolacije…

– Pojavila se potreba pojasniti samoizolaciju. Ona se odnosi na one osobe kojima je izrečena ta mjera. Važno je da se ta osoba pridržava mjere, a one su opisane na stranicam ZZJZ-a. I ako je jedan član u obitelji u samoizolaciji, onda se to ne odnosi na druge članove obitelji – rekao je dr. Drenjančević, a što je važna činjenica s obzirom na ono što je rekao župan…

– Apel poslodavcima. Poslodavci šalju kući djelatnike iz mjesta otkud su oboljeli u OBŽ. Molim poslodavce da se ne povode pričama nego informacijama. Ti ljudi nisu rizični i nisu nositelji virusa – kazao je župan Anušić, dodajući…

– Pripremamo mjere za pomoć gospodarstvenicima koji će imati otežano poslovanje i financiranje. Pripremiti ćemo to u 24 sata – zaključio je.

Stožer je danas progovorio i o Hitnoj pomoći, odnosno naporima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije…

– Proširili smo broj telefonskih linija na koje nam se eventualni pacijenti mogu javljati. Biti će uskoro 14 linija objavljenih na našim stranicama. Do sada je to bio 1 broj, ali preusmjeren na 5 linija – govorio je na ‘pressici’ i ravnatelj ZZJZ-a OBŽ Zlatko Pandžić, dodajući da se Osijek priprema za testiranja na koronavirus, možda već od ponedjeljka, ali ne na samoinicijativne zahtjeve osoba, već po preporuci i odluci liječnika… i to do 48 komada dnevno.

– Naših 10 timova i dalje obavlja isti posao. Sve radimo kao i inače. Jedino ćemo postaviti dodatna pitanja prilikom poziva osoba, a sve ne bi li se pripremili na dolazak kućama. Apeliramo na iskrenost, da se ne bi netko od naših timova izvrgnuo opasnosti zaraze – rekla je i Silvana Sabo iz Zavoda za hitnu medicinu Osijeka.

Što se tiče ‘kafića’, oni i dalje rade, preporuka je ljudima da što manje idu onamo, ali čim odluka o zabrani bude donesena na nacionalnoj razini, bit će primjenjena i na OBŽ.

Foto: Facebook (screenshot)

18.3.2020., u 11 satiKonferencija za medije Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije

Gepostet von Osječko-baranjska županija am Mittwoch, 18. März 2020
Facebook Comments