28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20

2 min read
"Za sada nemamo informacije da je bilo tko od njih teže bolestan, dakle sve su blagi slučajevi", kazao je Capak za Dnevnik HRT-a.
capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak da je koronavirusom trenutno zaraženo 17 djece do devet godina života, 24 od deset do 19 godina, dakle ukupno 41 oboljeli mlađi od 20 godina od kojih nitko nije teže bolestan.

 “Za sada nemamo informacije da je bilo tko od njih teže bolestan, dakle sve su blagi slučajevi”, kazao je Capak za Dnevnik HRT-a.

 Izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska i dalje nema značajno i ekspanzivno širenje virusa kao što je slučaj u nekim susjednim zemljama, već se infekcija drži pod kontrolom.

 Capak je rekao kako to pokazuje i otprilike isti dnevni broj oboljelih, dakle kumulativna krivulja ukupnoj broja zaraženih raste blagim uzlaznim trendom, ali je gotovo horizontalna “s čim trebamo biti zadovoljni”.

Pod kontrolom situacija u Istarskoj i Zadarskoj županiji te na Murteru

 Pod kontrolom je i situacija u Istri u kojoj danas nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze iako je tamo, istaknuo je, jako puno ljudi u samoizolaciji i “sigurni su bazen iz kojega će se regrutirati dio onih koji su pozitivni”. 

 Napomenuo je kako se Istarska županija našla u nepovoljnoj situaciji zbog neposredne blizine Italije koja ima ekspanzivan rast broja oboljelih, a nakon karantene u sjevernoj Italiji dio talijanskih građana došao je u Istru.

 Kao drugi razlog što je u Istri donedavno rastao broj zaraženih Capak vidi u tome što je do transmisije virusa došlo na zabavi na kojoj su bili i gosti iz Slovenije i Italije te na jednom sprovodu, a treći je slučaj vezan za zrakoplov s izletnicima iz Turske, među kojima je bilo i šest osoba iz Istre koji su se kući vratili sa zarazom.

 Capak ističe da se situacija s koronavirusom stabilizirala i na otoku Murteru gdje je proglašena i karantena, kao i u Biogradu gdje je Specijalna bolnica za ortopediju, u kojoj se također zarazilo više ljudi, sada dezinficirana i priprema se za prihvat osoba sa slabijim i srednje teškim simptomima virusa. 

Zagreb ima silazni trend, potres nije utjecao na rast broja zaraženih

 Ustvrdio je kako blagi silazni trend broja oboljelih u Zagrebu pokazuje da potres nije izazvao lokalni prijenos zaraze među Zagrepčanima.

 “To govori da potres nije imao nikakve veze i nikakvog utjecaja na porast novooobljelih u Zagrebu”, poručio je.

 Capak je kao novinu najavio izdavanje propusnica za odlazak iz mjesta prebivališta ili boravišta putem informatičke aplikacije, koja će omogućiti građanima da preko sustava e-građani dobiju propusnicu za kretanje, pa i oni koji spadaju u izuzetke iz odluke o ograničenju kretanja.

 Propusnice će moći izdavati liječnici obiteljske medicine, lokalni stožeri civilne zaštite, ali i poslodavci koji žele osigurati dolazak svojih radnika na posao.

(Hina)

Facebook Comments