21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Prof.dr.sc. Palić: Prijedlog o dopuni Zakona o elektron. komunikacijama je u skladu s Ustavom

3 min read
Kada HDZ-ovci 'natežu' na svoju stranu, nasuprot oporbi i njihovom kutu, Palić se, kao nezavisni gradski vijećnik Osijeka, ovdje, u ovom 'ringu' postavio ulogom arbitra. A njegova se stručna riječ sluša...
mato palić

Ugledni ustavni stručnjak i profesor s osječkog Pravnog fakulteta prof.dr.sc. Mato Palić posljednjih dana je sa stručne pozicije na društvenim mrežama praktički nudio ‘teasere’ naknadnog jučerašnjeg iznimno analitičkog pristupa aktualnom trenutku u Hrvatskoj, prijedlogu Zakona o dopuni Zakona o elektroničkim komunikacijama, a za kojeg je ustvrdio da sadržajno u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

Kada HDZ-ovci ‘natežu’ na svoju stranu, nasuprot oporbi i njihovom kutu, Palić se, kao nezavisni gradski vijećnik Osijeka, ovdje, u ovom ‘ringu’ postavio ulogom arbitra. A njegova se stručna riječ sluša…

– Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o elektroničkim komunikacijama je sadržajno u skladu s Ustavom RH. Postoji legitiman cilj (zaštita zdravlja) i mjera kojom se doprinosi ostvarenju toga cilja je razmjerna (oboje sukladno čl 16. Ustava RH). Ukoliko dopuna zakona bude usvojena ona će omogućiti lociranje (samo to) i ne obuhvaća nikakvu komunikaciju (SMS poruke, poruke preko raznih aplikacija itd). Svrha prikupljanja tih osobnih podataka je zaštita zdravlja i odnosi se na one koji svojim neodgovornim ponašanjem doprinose širenju zaraze. Kada prestaje prikupljanje podataka? Onda kad ministar zdravstva odluči da više nema epidemije bolesti COVID-19. Otkuda to proizlazi iako nije izrijekom navedeno? Smislenim tumačenjem – ako počinje nastupom epidemije i zato se to radi onda prestaje onda kada epidemija prođe – contrarius actus. Upotreba tih osobnih podataka mora biti vezana uz svrhu prikupljanja. Da li je to pretjerano zadiranje u privatnost koja je zajamčena Ustavom RH? Mislim da nije – iznio je tumačenje i mišljenje Palić, nastavljajući kako je ‘izbor mjere zadiranja (koja uvijek mora biti što blaža da bi se postigao cilj) je primjeren i opravdan.

– Tvrdnje o uvođenju policijske države i slično nemaju veze s činjenicama i ne želim ih posebno komentirati – nastavio je Palić, nižući potom o proceduralnim elementima donoenja takve zakonske izmjene, stava kako za to nije potrebna dvotrećinska većina…

– Proceduralno – za donošenje takvih zakonskih izmjena dostatna je apsolutna većina (najmanje 76 zastupnika) jer je tako propisano Ustavom RH (čl. 83. st. 1.). Takva većina bi bila sukladna s Ustavom RH i u slučaju da je aktiviran članak 17. URH (Ustav Repubike Hrvatske nap.a.).

Predsjednik države Zoran Milanović, nastavlja Palić, iznio je netočne tvrdnje…

– Aktualni PRH (Predsjednik Republike Hrvatske nap.a.) Zoran Milanović je javno izjavio nekoliko ustavnopravno pogrešnih tvrdnji – npr. Hrvatski sabor je najviše tijelo vlasti – NETOČNO – naš ustavni model ne poznaje pojam najvišeg tijela vlasti, nego sva sukladno odredbi iz čl. 4. URH djeluju u ravnoteži i međusobnim provjerama. Sustav u kojem je parlament najviše tijelo vlasti kojem su podređena ostala tijela se zove skupštinski i postojao je na ovim prostorima prija stvaranja suvremene države Hrvatske. On je ustvrdio i kako se sloboda kretanja zbog pristupa vlasništvu mora odobriti u Hrvatskom saboru 2/3 – skom većinom. Opet POGREŠNO. Hrvatski sabor ne potvrđuje naknadno akte osim kad primjerice PRH donosi uredbe iz nužde, a to u ovoj situaciji nije slučaj. Spomenuo je bio i kako je za taj zakon potrebna 2/3-ska većina iako nije objasnio zašto. Nije potrebna.
Ova objava je iznošenje činjenica i stajališta o nekim pitanjima koja se kod nas javno komentiraju, ali zbog više sile ih nisam imao priliku izraziti u eteru. Ostanite doma i budite zdravi – zaključio je Palić, dočim se pod ‘višom silom’ samo može neslužbeno pretpostaviti o čemu je riječ, a iz ranijeg Palićevog posta, u kojem piše kako ga je HRT prvo zvao u goste, a potom mu se, navodi osječki profesor, pod hipotezom bliskosti političkoj stranci, zahvalio na raspoloživosti do nekog drugo puta.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments