15. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

OSIJEK COVID-19 UPDATE: 74 slučaja! Dvije osobe ne znaju gdje su se zarazile!

2 min read
- Imamo slučaj da dvije novozaražene osobe ne znaju izvor zaraze. Jasan je to naputak svima vama – ne kretati se bez potrebe! Shvatite ovu situaciju krajnje ozbiljnom! Virus se može pokupiti bilo gdje - zaključio je Ivanović.

Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i danas se obratio javnosti nakon sastanka. Osijek i OBŽ od danas imaju 74 zaražene osobe koronavirusom (COVID-19). Ali, problem nije toliko što je 11 novooboljelih u OBŽ, već što 2 osobe ne znaju gdje su se zarazile!

– Ukupno ovog trenutka na području OBŽ imamo 74 pozitivna na koronavirus. Jučer smo obavili 90 testiranja, od čega 36 testiranja ZZJZ, a gdje smo dobili 6 pozitivnih nalaza, dočim je ostala testiranja radio KBC Osijek, gdje je bilo 54 uzorka i 5 nalaza je pozitivno. To je ukupno 11 novooboljelih za jučerašnji dan. Devet je Osijeka s područja grada, 1 iz Valpova i 1 iz Belišća – uvodno je kazao Goran Ivanović, dožupan OBŽ i načelnik Stožera CZ OBŽ.

– Imamo slučaj da dvije novozaražene osobe ne znaju izvor zaraze. Jasan je to naputak svima vama – ne kretati se bez potrebe! Shvatite ovu situaciju krajnje ozbiljnom! Virus se može pokupiti bilo gdje – zaključio je Ivanović.

Nadalje, govoreći o e-propusnicama, Ivanović je dometnuo kako u ovom trenutku OBŽ i svi drugi, zacjelo, imaju velikih problema, da sustav u ovom trenutku možda i ne radi, ali da je sustav dobro osmišljen, da će se i pokazati dobrim kasnije, no da je potrebno nešto vremena za uhodavanje.

– Svi koji ne budu 6.4. imali e-propusnicu, neće moći ići nikuda. Tražiti ćemo prolongat od Nacionalnog stožera. Svi vi koji ste ovih dana mislili ići nekamo, upitno je, ali ne budite ljuti na nas, nismo mi ovo osmislili. Za sada vrijedi 6.4. – zaključio je Ivanović.

Ladislav Bece, načelnik PU OBŽ izvijestio je o krešnjima samoizolacije i provjerama propusnica. Imali su 1 dojavu i ‘uhvatili’ 1 osobu, a iz samoinicijativne 63 provjere još jednu. Na 60 nadzornih punktova kontrola propusnica, kontrolirno je 6.012 osoba, a od kojih 14 nije imalo propusnicu.

Na kraju govorio je i Zvonko Pandžić, ravnatelj ZZJZ-a OBŽ.

– Po isteku samoizolacije, oni građani kod kojih nije utvrđen pozitivan status, mogu izaći van. Nije obavezno da se jave. Preopterećenost naših linija je i nama problem. Imamo 26 linija i 6 epidemiologa, a ostalo rade liječnici, koji i nemaju sve informacije. Povećati tehnički broj linija možemo, ali nema tko na njima sjediti. Bolje da nam se šalju mailom upiti. Uzorci na čekanju? Nema čekanja više, a u suradnji s KBC-om. Nema zaostataka više, sve se obrađuje od sada u 24 sata. Do sada smo radili samo mi pa je bilo zagušenja, ali svi koji su bili pozitivni, dobili su odmah obavijest, a nekim negativnim nismo javili odmah. Ispričavamo se – kazao je i Pandžić.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments