14. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nezaboravak na TV-u i na Facebook-u Dječjeg kazališta

2 min read
Riječ je o autorskom projektu za koji tekst i režiju potpisuje Peter Kus, dramaturgiju Urša Adamič, likovno oblikovanje predstave Natan Esku, kostimografiju Zdenka Lacina, dok je asistentica kostimografkinje Tončica Knez.
nezaboravak

Nastavljamo s našim programom „Ostani kući i kazalište uključi“ u kojemu prikazujemo predstave na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici – javlja Dječje kazalište u Osijeku.

Ove nedjelje, 19. travnja 2020. u redovitom terminu nedjeljne matineje u 10 sati i 30 minuta na Osječkoj televiziji i na Facebook stranici Kazališta na rasporedu je  predstava „Nezaboravak“! Predstava je na X. Bugojanskom lutkarskom bijenalu osvojila nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu.

Riječ je o autorskom projektu za koji tekst i režiju potpisuje  Peter Kus, dramaturgiju Urša Adamič, likovno oblikovanje predstave Natan Esku, kostimografiju Zdenka Lacina, dok je asistentica kostimografkinje Tončica Knez. Glazbu je također skladao multiinstrumentalist i graditelj instrumenata Peter Kus, za scenski je pokret bio zadužen Miha Arh, a za oblikovanje rasvjete Igor Elek. U predstavi igraju: Ivica Lučić koji je za ulogu Djeda nominiran i za Nagradu hrvatskog glumišta; Unučica Lučka je Kristina Fančović, a Mama – Aleksandra Colnarić.

U središtu predstave Nezaboravak je odnos djeda i unučice Lučke. Djed postaje zaboravan, vidi stvari kojih nema, čudno se ponaša i ne zna objasniti zašto je tako. Ako Lučkinu majku djedovo ponašanje sve više i više brine, Lučki se promijenjeni djed čini zanimljiv. Uživi se u njegov svijet neobičnih ideja i munjevitih pomisli. Djed se zbog demencije postepeno vraća u svoje djetinjstvo, a Lučka uz njega sve više odrasta. U jednom se trenutku njihovi putovi križaju i povezuju u zajedničkom doživljaju igre. Predstava je pomoću maski, lutaka, kazališta predmeta i sjena, na poetski i vizualno uzbudljiv način, prikazala psihološki svijet starih ljudi s demencijom. Ako se djeca i odrasli užive u njihov drukčiji način shvaćanja svijeta, mogu ga tako bolje razumjeti i prihvatiti promjene u odnosima sa starim osobama koje ova bolest donosi.

Repriza predstave predviđena je za 25. travnja u 15,30 na Osječkoj televiziji.

Podsjećamo da ove subote, 18. travnja u repriznom terminu u 15,30 ponovno možete pogledati predstavu Uspavanka za mišića.

Važno je reći: dok god ponovno ne otvorimo vrata donjogradskog kazalištanca predstave će se na ove dvije platforme – Osječkoj televiziji i službenoj Facebook stranici Dječjeg kazališta emitirati svake nedjelje u 10,30, a repriza je na TV-u predviđena za slijedeću subotu u 15,30. Dok se ne vidimo ponovno: Bili u kući ili u stanu gledajte predstave na malom ekranu! – zaključuju i pozdravljaju ‘klinceze i klince’ iz Dječjeg kazališta u Osijeku.

Tekst i foto: Dječje kazalište

Facebook Comments