22. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kazalo pojmova: Što je komorbiditet? Što je repatrijacija? Hipertenzija?

3 min read
Prihvaćamo izraze komorbiditet, repatricija... i njihovo značenje vrlo često pogodimo u kontekstu cijele rečenice, ali na što zapravo misle...?

O čemu svakoga dana na konferencijama za novinstvo za vrijeme pandemijske krize koronavirusa govore predstavnici Stožera Civilne zaštite? Bilo Nacionalnog ili Osječko-baranjske županije? Prihvaćamo izraze komorbiditet, repatrijacija… i njihovo značenje vrlo često pogodimo u kontekstu cijele rečenice, ali na što zapravo misle Vili Beroš, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Davor Božinović, Goran Ivanović, Ljiljana Perić, Karlo Kožul…?

Kada su u pitanju preminule osobe od koronavirusa, najčešće je kod istih bilo prisutno i drugih oboljenja, a tada vrlo često se upotrijebi izraz o postojanju značajnog komorbiditeta

Komorbiditeti, pridružena oboljenja su bolesti ili stanja koja postoje zajedno s glavnim oboljenjem ili osnovnom bolešću kod istog bolesnika. Značaj pridruženih oboljenja ogleda se u tome što ona mogu utjecati na izbor liječenja, učestalost komplikacija, a također i na stopu preživljavanja (Wikipedia).

U tom smislu, često oboljenje kod preminulih od koronavirusa spominje se hipertenzija. Brojni od toga boluju i taj je izraz prilično poznat.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija označava visoki tlak (napetost) u arterijama. Arterije su krvne žile koje odvode krv iz srca u sva tkiva i organe. Normalni krvni tlak je 120/80; krvni tlak između 120/80mmHg i 139/89 mmHg nazivamo “pre-hipertenzijom”, a krvni tlak 140/90 mmHg i veći smatramo povišenim (Poliklinika Analiza).

“Za repatrijaciju pomoraca ponajprije je odgovoran brodovlasnik; ako on ne poduzme odgovarajuće mjere, odgovorna je država zastave broda. Ako je pomorac zdrav i na njegovu brodu nema oboljelih od bolesti COVID-19, brodovlasnik je na temelju Konvencije o radu pomoraca dužan vratiti pomorca u matičnu zemlju i pokriti troškove repatrijacije” (HUP), primjer je rečenice u kojoj se upotrijebio ovaj izraz iz naslova. Što on znači?

Repatrijacija (kasnolat.) je povratak ili upućivanje u domovinu, odnosno zemlju državljanstva, primjerice ratnih zarobljenika ili izbjeglica (HRLeksikon), u međunarodnom pravu: postupak države na području koje ili u vlasti koje se nalaze strani državljani (ratni zarobljenici i civili koji imaju državljanstvo protivničke strane) kojim ih ona vraća u njihovu zemlju, kao i dužnost države čiji su aktualni ili bivši državljani da ih primi na svoje područje i da im vrati državljanstvo ako su ga izgubili. Pozitivno međunarodno pravo zabranjuje prisilnu repatrijaciju nakon završetka neprijateljstava, pa se nijedna osoba koja se protivi repatrijaciji ne smije vratiti na teritorij gdje su joj život ili sloboda ugroženi zbog vjere, rase ili statusa. Opće međunarodno pravo sadrži oskudne norme o repatrijaciji, zato se ona uglavnom rješava dvostranim i višestranim međunarodnim ugovorima (Enciklopedija.hr).

I najzad, za ovu lekciju, onima kojima je trebala, ako takvih ima, pojmovi linearnog i eksponencijalnog rasta…? Ta se dva pojma vrlo često spominju kada se govori o povećanju broja zaraženih osoba Covidom-19. Što znači linearni, a što eksponencijalni rast?

Linearni rast (lat. linea = crta, u obliku pravca) odlikuje se stalnim dodavanjem jednakog prirasta proučavanih mjera po jedinici vremena u promatranom periodu (Wikipedia) … kretanje pojave je približno linearno kada pokazuje približno istu apsolutnu promjenu (rast ili pad) u istim vremenskim razdobljima (Unizd.hr).

Eksponencijalni rastskokoviti rast, rast u svakom koraku za jednaki postotak, npr. 100 % znači  dvostruko više u svakom narednom koraku. Eksponencijalno jedenje kockice čokolade: prvi dan pojedeš jednu kockicu, drugi dan dvostruko više znači dvije kockice čokolade, treći dan dvostruko više od drugog dana znači četiri kockice, četvrti dan dvostruko više od trećeg dana znači osam kockica čokolade i tako desetog dana pojedeš petsto šesnaest kockica čokolade, ups, nešto nije dobro, pa to je približno dvadeset i šest čokolada (ako svaka ima dvadeset kockica). No, to je dobro izračunato, to je eksponencijalni rast i  svi se moramo truditi da do njega ne dođe. A za trideset dana  536 870 912 kockica čokolade  što je približno 26 843 546 čokolada za trideset dana (OŠ Sesvetska Sopnica).

Foto: OBŽ (ilustracija)

Facebook Comments