29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki HDZ: Spremni smo se odreći naknada i do kraja godine u korist dječjih vrtića

3 min read

Vrtići su i dalje jedna od vrućih tema osječkog političkog i socijalnog prostora, plaćanje itih i njihov rad u vrijeme pandemije Covida-19, odnosno poslije iste… Ide se ‘društvenim mrežama na priopćenje’, potom ‘priopćenjem na konferenciju za novinstvo’… Prenosimo priopćenje osječkog HDZ-a u cijelosti…

Nakon što se pokazalo točnim da će građanima biti oduzeti besplatni ljetni mjeseci i da će čuvanje mjesta u vrtićima morati plaćati 200 kuna mjesečno, pozivam osječke političare na solidarnost.

Gradski vijećnici HDZ-a su se na početku krize odrekli svojih naknada na tri mjeseca u korist osječkog KBC-a. Spremni smo se odreći i do kraja godine u korist dječjih vrtića. Pozivamo i ostale vijećnike kao i članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u Gradu Osijeku da svoje naknade do kraja godine uplaćuju na račun dječjih vrtića kako bismo osigurali novac da djeca mogu imati besplatan vrtić dok ga ne koriste kao i u ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih odmora.

Zamjenica gradonačelnika nije htjela komentirati „poluinformacije“ iz dječjih vrtića koji su pod nadležnošću Grada Osijeka, ne želi komentirati poluinformacije zabrinutih roditelja koji su samostalno pokrenuli peticiju niti poluinformacije „populista iz redova politike“ koji su na sve to upozorili širu javnost.

Na žalost sve te „poluinformacije“ su se pokazale istinitim te ih je zamjenica gradonačelnika danas u svom istupu potvrdila. Jedina razlika u odnosu na ono što smo znali od jučer je da roditelji koji se pridržavaju preporuka Nacionalnog stožera neće plaćati 400 kn, nego 200 kn penala za uslugu koju prema uputama struke i epidemiologa, a ne političara, neće koristiti.

Zamjenica je također potvrdila da je strah roditelja da su prevareni te da im je pravo na korištenje ljetnog odmora ukradeno i zamijenjeno za dva mjeseca  u kojima nisu koristili uslugu vrtića zbog odluka Nacionalnog stožera uzrokovanih koronavirusom bio opravdan.

Zamjenica u ime Grada Osijeka poziva roditelje da bez straha vode djecu u vrtiće. Radi to suprotno preporuci Nacionalnog stožera što smatramo nedopustivim. Molim da zamjenica objasni roditeljima temeljem čega ona svoju preporuku drži zdravstveno i epidemiološki ispravnijom od preporuke Stožera. Isto tako zanima me kako će se u vrtićima pridržavati svih mjera kao što je da u grupi ne smije biti više od devetero djece, ako svi osječki roditelji u ponedjeljak dovedu svoju djecu u vrtić.

Ako pomnožimo tih 3000 djece s 200 kn dođemo do 600.000 kn mjesečno za koje smo jasno pokazali gdje se mogu uštedjeti bez da ih se uzme iz džepa roditelja čiji su kućni budžeti izuzetno pogođeni proteklih mjeseci.

Pozivamo Grad da ne vara roditelje, da im vrati pravo na besplatan ljetni odmor i da im ne naplaćuje niti jednu kunu za uslugu koju ne koriste, ne zato jer se malo boje, nego zato što slijede uputu Nacionalnog stožera i epidemiologa kojima vjeruju malo više nego gradskoj upravi – stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik GO HDZ-a Ivan Radić.

Foto: HDZ (Arhiva)

Facebook Comments