28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek: Gradska uprava pozvala roditelje da dovode djecu u vrtiće

2 min read
Gamoš je istaknula kako je i dalje na snazi odluka gradonačelnika Ivana Vrkića o besplatnim vrtićima od 15. ožujka do 15. svibnja, ne želeći komentirati "neslužbene ili populističke poluinformacije" koje su o radu vrtića dolazile od strane pojedinaca i političkih stranaka.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš u četvrtak je pozvala roditelje da bez straha od ponedjeljka, 11. svibnja  dovode djecu u vrtiće.

Unatoč “nizu neprovjerenih i dobrim dijelom netočnih informacija u vezi rada i usluga ustanove Dječji vrtić Osijek“, Gamoš je kazala kako roditelji od 11. svibnja, što je Nacionalni stožer odredio kao početak rada vrtića, slobodno i bez straha mogu nastaviti koristiti usluge vrtića, jer se strogo poštuju sve epidemiološke mjere.

Napomenula je kako je stav Nacionalnog stožera civilne zaštite da roditelji djecu ne moraju dovoditi u vrtić samo preporuka, a ne obvezujuća odluka.

Podsjetila je da su, otkako traje epidemija koronavirusa, vrtići bili otvoreni za sve roditelje koji nisu imali drugih načina zbrinjavanja djece, a u tom razdoblju je u vrtićima svakodnevno bilo između 15 i 65 djece.

Gamoš je istaknula kako je i dalje na snazi odluka gradonačelnika Ivana Vrkića o besplatnim vrtićima od 15. ožujka do 15. svibnja, ne želeći komentirati “neslužbene ili populističke poluinformacije” koje su o radu vrtića dolazile od strane pojedinaca i političkih stranaka.

Naglasila je da je Osijek jedini grad u Hrvatskoj koji roditeljima daje dva mjeseca besplatne usluge vrtića u jednoj godini.

Pojasnila je kako su usluge osječkih dječjih vrtića besplatne od 15. ožujka do 15. svibnja, a “smatra se da su u ova dva mjeseca iskorištena pravilnikom predviđena dva besplatna mjeseca tijekom godine, koja su se do sada odnosila na srpanj i kolovoz”.

“Roditelji koji koriste usluge vrtića plaćat će je u redovitom iznosu sukladno programu koji dijete koristi, dok roditelji koji u idućem razdoblju žele koristiti uslugu ‘čuvanja mjesta’ u vrtiću i ne žele ispisivati dijete iz vrtića, uslugu plaćaju 200 kuna mjesečno, do opoziva odluke od strane gradonačelnika, odnosno do kraja epidemije u RH“, naglasila je Gamoš.

HDZ: Brojni građani osjećaju se prevarenima

Iz osječkog HDZ-a jučer su prozvali Gradsku upravu da se, zbog odluke da se povlastica neplaćanja vrtića tijekom korištenja godišnjih odmora koristi u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa od 15. ožujka do 15. svibnja, brojni građani osjećaju prevarenim.

U priopćenju HDZ ističe kako su “gradski čelnici samo zamijenili besplatne ljetne mjesece, srpanj i kolovoz, za “korona mjesece” i to prikazali kao veliku mjeru pomoći sugrađanima”.

Stoga su pozvali Gradsku upravu da odustanu od takve odluke i ukinu naplatu za one koji vrtić ne koriste, kako sada dok traju mjere Stožera Civilne zaštite, tako i u vrijeme ljetnih praznika.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments