14. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ukidaju se propusnice, dozvoljava okupljanje do 40 osoba…!

4 min read
Izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica. "U slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova"
djevojka sretna avantura priroda

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupan broj od 2187 oboljelih u Hrvatskoj, a tri osobe su umrle, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Ukupno je testirano 44.886 ljudi, u zadnja 24 sata 668, od čega je 4,87 posto pozitivnih. Od jučer su preminule tri bolesnice, u bolnici u Koprivnici, bile su 1925., 1931. i 1935. godište, s kroničnim bolestima, pa je ukupni broj preminulih do sada 90”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Nakon pojave žarišta epidemije na Braču skočio indeks zaraze

Na respiratoru je 13 osoba, 169 je hospitaliziranih, oporavljenih je 675, oporavljenih kod kuće 1089, pa je ukupno oporavljenih 1764, odnosno 38 više u odnosu na jučer, dodao je.

Iz samoizolacije od današnjeg broja oboljelih je osam. Devet pozitivnih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te po jedan u Brodsko-posavskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

“Na Braču je osam pozitivnih, svi su oni s blažim kliničkim simptomima, većina i bez, te osim dvije osobe nitko s Brača nije hospitaliziran u Splitu”, rekao je Beroš.

Na Braču su jučer uzeta 92 brisa, dosad je napravljeno njih 49, među kojima je bilo osam pozitivnih nalaza, a ostali se još čekaju.

U Hrvatskoj je indeks zaraze, odnosno reprodukcijski broj koji pokazuje koliko jedna zaražena osoba zarazi drugih osoba, prethodnih dana kada smo dnevno imali jednoznamenkasti broj zaraženih bio 0,2, što je jako dobar rezultat.

No, nakon pojave žarišta epidemije na Braču indeks zaraze je skočio na 0,7 i 0,8, upozoreno je na konferenciji.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da se za Brač uvode nužne epidemiološke mjere – ograničavanje zadržavanja na ulicama i javnim površinama, obustava javnog prometa, pogreba, društvenih okupljanja i rada u trgovini.

Nakon što je Brač postao novo žarište epidemije koronavirusa odlučeno je da se ponovno primjenjuje režim koji bio na snazi prije 27. travnja, rekao je Božinović.

Omogućava se okupljanje do 40 osoba

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako smo danas dan uoči početka treće faze popuštanja, pa stižu izmjene mjera ograničavanja – omogućava se okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.

Izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica. “U slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova”, naglasio je.

Najavio je da će od 18. svibnja popustiti mjere za organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom, također održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, rekreacijskih centara od 13, svibnja, a otvaranje bazena od 18. svibnja.

Dolazi i do izmjena u javnom prometu – ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

“S tim odlukama ulazimo u novu fazu kojom se reaktivira najveći dio aktivnosti i djelatnosti. Drago nam je da je to epidemiološka situacija omogućila, ali moramo biti svjesni da se radi o ‘novom normalnom’, koje je različito od starog normalnog na koje smo navikli”, upozorio je Božinović.

Što se tiče prelaska granice, prvenstveno je namjera a se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci i investiranje u Hrvatsku, uz strogo pridržavanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ulazak će biti omogućen i građanima radi nekih nužnih osobnih aktivnosti, poput prisustva pogrebu člana obitelji i sl.

Božinović je napomenuo kako zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u Hrvatsku, jer je procjena da neće biti razloga za to ako se svi budu držali mjera. No, ako ne bude tako taj će se režim dodatno regulirati, a uvest će se i testiranja na granici. 

“Ako netko nema valjan razlog, onda mu se neće dopustiti ulazak u Hrvatsku. Opravdanost ulaska procjenjuje granična policija na temelju detaljnih uputa i zakona. Za sve je otvorena i posebna mail adresa Uprave za graničnu policiju Ravnateljstva policije, gdje se građani i stranci mogu informirati ispunjavaju li uvjete za ulazak”, kazao je.

Pri ulasku u Hrvatsku više nema obveze samoizolacije

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kako pri ulasku u zemlju više nema obveze samoizolacije ali su napravljene stroge upute. Od svih koji ulaze traži se da nemaju puno kontakta, da ne izlaze puno van, da se drže higijene.

Preporučuje se nošenje maski i mjerenje temperature te da se na pojavu prvog simptoma odmah jave liječniku obiteljske medicine, a stranci epidemiološkoj službi.

Capak je napomenuo da će ugostiteljski objekti, koji započinju s radom sutra, moći raditi i nedjeljom, za razliku od trgovina.

“Mislim da je dobro da se negdje može popiti kava… Htjeli smo smanjiti mobilnost ljudi nedjeljom, da ne idu u trgovine više nego što je potrebno jer postoji mogućnost prijenosa koronavirusa. Za ugostiteljske objekte smatramo da ne izazivaju veliku mobilnost kao trgovine”, pojasnio je Capak.

Govoreći o povećanim migracijama zbog ukidanja e-propusnica te uspostave cestovnog i željezničkog prometa, Capak je rekao kako će se pratiti kretanje stanovništva te se nada da neće biti pretjerano.

“Siguran sam da će te migracije biti nešto veće, ali nadam se da neće biti pretjerane”, kazao je i ponovno pozvao građane na oprez.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments