22. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Anušić odgovara mađarskim političarima i Orbanu: Radi se o opasnom načinu komuniciranja!

2 min read
- Te provokacije nisu od jučer, one traju već neko vrijeme - počeo je Anušić, nastavljajući...

Viktor Orban, mađarski politički vrh pa i brojni drugi iz političke lepeze susjedne zemlje, svako toliko podsjete na trenutak kada je Mađarima ‘nestalo’ 70 posto teritorija Trianonskim sporazumom, a poslije pada Austro-ugarskog carstva. I to čine kao sugestiju na postojanje pretenzija na te teritorije. Ili se samo tako čini. Vrlo nedavno je premijer Orban ‘čestitao’ mađarskim maturantima izlazak na ispit iz povijesti, a s fotografijom karte ‘Velike Mađarske’, da bi na stogodišnjicu sporazuma, prenose mediji, otkriven spomenik koji opet ‘sadržava teritorije’ koje je mađarska izgubila u korist susjednih zemalja, a tako i Kraljevine SHS, danas dijela Hrvatske, odnosno dijela i Osječko-baranjske županije. Potpredsjednik HDZ-a i župan Osječko-baranjski Ivan Anušić odlučio je kako više neće šutjeti…

– Te provokacije nisu od jučer, one traju već neko vrijeme – počeo je Anušić, nastavljajući…

– Ono što mora hrvatska javnost znati jest kako djeca u Mađarskoj uče o hrvatskom teritoriju kao o mađarskim, o njegovim dijelovima, a mađarski političari stalno komuniciraju tu temu kao da im je nešto oduzeto i to čine i prema dugim zemljama. Radi se o vrlo smišljenom i opasnom načinu komuniciranja. U ovom slučaju govorim i o našoj Baranji. Nije bezopasno. Prije 29 godina smo počeli rat, kojem su prethodile karte. I dana danas Srbi barataju kartama, a u ovom trenutku imamo i nekog novog koji vadi karte i komunicira na isti način. Meni su bili posjeti konzul i veleposlanik Mađarske i pitao sam ih – kako mislite imati normalne odnose samnom kao županom županije čiji dio doživljavate svojim, a oni su rekli da se samo prisjećaju i govore o stvarima koje su dio njihove povijesti. Rekao sam im da su to ’91. godine i drugi radili pa je izginulo 18.000 Hrvata… i da ja to ne prihvaćam! – oštar je bio Anušić.

– Kada govorimo o investicijama Mađarske u pograničnim područjima, one su velike i organizirane i strukturirane i ‘ubada’ se u stvari koje osnažuju mađarski utjecaj u Hrvatskoj. Ne dižem tenzije, već pozivam narod da drugačije promatra stvari i da u politici nema ništa slučajno – zaključio je.

Foto: Youtube (sreenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments