2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Plenković i Anušić na gradilištu škole i dvorane

4 min read
Postojeća zgrada Srednje škole Donji Miholjac izgrađena je 1933. i dograđena 1963. godine te se nastava već niz godina održava u krajnje neprimjerenim prostornim uvjetima koji ne zadovoljavaju pedagoške standarde, a prethodnim analizama utvrđeno je da nije moguća sanacija nego je potrebna izgradnja nove škole.
plenković anušić

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u pratnji župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i gradonačelnika Grada Donjeg Miholjca Gorana Aladića, kao i izvođača radova, obišao je gradilište nove zgrade i dvorane Srednje škole Donji Miholjac, škole koju u postojećoj 87 godina staroj zgradi i u izrazito lošim uvjetima pohađa 232 učenika u 16 razrednih odjela.

Ukupna vrijednost investicije je 50.426.896,26 kuna, a prema Sporazumu o sufinanciranju Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancirat će projekt s 80 % (40.341.517,00 kuna), a Grad Donji Miholjac i Osječko-baranjska županija po 10 %. Vrijednost ugovorenih radova na izgradnji je 49.920.646,26 kuna, a tvrtka Zuber d.o.o. Višnjevac ima ugovoreni rok od 650 dana za izvođenje radova. Radovi su u tijeku i trebali bi biti završeni početkom 2022. godine.

– Od 2003. godine postoji ideja o gradnji nove školske zgrade Srednje škole Donji Miholjac jer postojeća apsolutno nije sigurna za korištenje. Još 2010. godine napravljena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, no evo 2020. godine napokon je Donji Miholjac dočekao da se počne graditi Srednja škola koju zajednički financiraju Ministarstvo, Grad i Županija – rekao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako Osječko-baranjska županija na području Donjeg Miholjca upravo investira 7,5 milijuna kuna u obnovu Osnovne škole, a u obnovu i opremanje Doma zdravlja uložila je 2,5 milijuna kuna.

– Odlukom Vlade odobren je ovaj moderan projekt vrijedan 50 milijuna kuna, s tim da Grad i Županija izdvajaju po pet milijuna kuna, a ostatak preuzima Vlada. Na ovaj način šaljemo važnu poruku da je obrazovna infrastruktura izrazito bitna za našu Vladu, za učenje i znanje te na taj način idemo prema kvalitetnije obrazovanim mladim generacijama koje nakon završnog obrazovnog ciklusa trebaju biti konkurentne i na hrvatskom i europskom globalnom tržištu. Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi projekta i veselimo se da će za dvije godine biti dovršen i predan zajednici – istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

(DO)SADAŠNJE STANJE I AKTIVNOSTI

Postojeća zgrada Srednje škole Donji Miholjac izgrađena je 1933. i dograđena 1963. godine te se nastava već niz godina održava u krajnje neprimjerenim prostornim uvjetima koji ne zadovoljavaju pedagoške standarde, a prethodnim analizama utvrđeno je da nije moguća sanacija nego je potrebna izgradnja nove škole.

Pokušaji izgradnje traju od 2003. godine, a 2009. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je izdalo i Suglasnost na Idejni projekt za izgradnju građevine Srednje škole Donji Miholjac sa sportskom dvoranom koji je pripremila Osječko-baranjska županija, no unatoč svim naporima projekt do sada nije realiziran.

Napokon 23. kolovoza 2018. godine na sastanku župana Ivana Anušića s potpredsjednikom Vlade i ministrom Predragom Štromarom te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak dogovorena je izgradnja novog objekta. Sastanku su nazočili i pomoćnici ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo i Stipe Mamić, državni tajnik u ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje OBŽ Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić i ravnatelj Škole Nenad Perić.

U skladu sa zaključcima navedenog sastanka do sada su provedene mnoge aktivnosti; od prilagodbe postojeće projektne dokumentacije preko usuglašavanja Sporazuma o sufinanciranju do provođenja javne nabave, izbora izvođača radova, njegovog uvođenja u posao i početka radova.

NOVA ŠKOLSKA ZGRADA

Novi objekt Srednje Škole Donji Miholjac bit će neto površine 4.662 m2. Imat će dva kraka s po dvije etaže. U prizemlju je projektiran centralni višenamjenski prostor, knjižnica, zbornica, 5 ureda, 3 učionice za stručnu nastavu, 5 kabineta, 2 specijalizirane radionice i 7 praktikuma, sanitarni čvorovi, kotlovnica, spremišta, garaža za traktore. Na katu je predviđeno 14 učionica, 6 kabineta, spremišta kemikalija, instrumenata i pribora te sanitarni čvorovi. U centralnom dijelu objekta uredit će se školski trg.

Dvodijelna nastavno-športska dvorana s pratećim sadržajima je ukupne neto površine 1.134,20 m2. Izgradnja obuhvaća i vanjske sportske terene, parkiralište i pješačke površine (ukupno uređena površina neto 8.379,00 m2) – parkiralište s ukupno 47 parkirnih mjesta od čega su 3 parkirna mjesta za osobe s poteškoćama u kretanju, na južnoj strani parcele projektirano je školsko igralište s terenima za rukomet, košarku i stazom za trčanje, a na istočnom je školski vrt s obradivim površinama za odvijanje praktičnih vježbi nastavnog programa. Veličina građevinske čestice je 18.305 m2.

Tekst i foto: OBŽ

Facebook Comments