Čet. kol 6th, 2020

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO & VIDEO: Novi spot HPD-a Lipa „Over the Rainbow“

2 min read
Članice i članovi Hrvatskoga pjevaćkog društva „Lipa“ iz Osijeka snimili su novi glazbeni videospot, i to za zborsku obradu svjetski poznate pjesme „Over the Rainbow“.

Članice i članovi Hrvatskoga pjevaćkog društva „Lipa“ iz Osijeka snimili su novi glazbeni videospot, i to za zborsku obradu svjetski poznate pjesme „Over the Rainbow“.

– Budući da uslijed aktualne izvanredne situacije, odnosno pandemije virusa SARS-CoV-2, i uvedenih zaštitnih i preventivnih zdravstvenih mjera, lipašice i lipaši ovoga ljeta nisu mogli na Osječkom ljetu kulture održati svoj tradicionalni Godišnji koncert uživo, umjesto njega za kraj ove sezone odlučili su svojoj vjernoj i brojnoj publici te široj javnosti darovati ovaj videospot – javljaju iz Lipe.

Za njega su odabrali svjetski poznatu skladbu „Over the Rainbow“ (Iznad duge) koju su Harold Arlen (glazba) i Edgar Yipsel Harburg (riječi) napisali za veliki filmski hit „The Wizard of Oz“ (Čarobnjak iz Oza), a HPD „Lipa“ u studiju je snimila njezinu zborsku obradu čiji aranžman potpisuje Kirby Shaw. Ova je pjesma odabrana ne samo zbog lijepe melodije, već i poruke koju su lipašice i lipaši željeli uputiti: da u ovom ludom „korona vremenu“ trebalo uvijek širiti optimizam i gledati „iznad duge“.

Najnoviji glazbeni videospot Lipe nastao je tijekom lipnja 2020. godine, u razdoblju između dva „bloka“ zaštitnih i preventivnih zdravstvenih mjera. Aktualna pandemija lipašima je, kao i mnogim pjevačkim zborovima diljem Hrvatske i svijeta, onemogućila redovnu djelatnost, kao i odlazak na planirano srpanjsko putovanje na World Choir Games (Svjetske zborske igre) u Belgiju. Zbor je nakon dvomjesečnoga prekida rada (od sredine ožujka do sredine svibnja) krenuo s probama koje su se do kraja lipnja 2020. održavale sukladno preporukama koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo – u manjim skupinama, do 10 pjevača u isto vrijeme, uz propisani razmak od 2 metra, dezinfekciju i prozračivanje prostorija.

– Iako smo se strogo pridržavali preporuka, priželjkivali smo neku zajedničku aktivnost koja nas neće zdravstveno ugroziti. Stoga smo se odlučili za snimanje glazbenoga videospota za dragu pjesmu „Over the rainbow“. Audiozapis je snimljen ranije u suradnji s BeSTMUSIC studiom iz Zagreba, a režiju, kameru i montažu prepustili smo našem stalnom suradniku Igoru Sambolecu koji je prije nešto više od pet godina snimio i prvi glazbeni videospot HPD-a „Lipa“ (Slavonica).

Tekst i foto: HPD Lipa

Facebook Comments