29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Smrdljivi martin ‘napada’ i u Osijeku: Smetaju im miris češnjaka i mente!?

2 min read
Smrdljivih martina ima više od 25.000 vrsta po cijelom svijetu, a oko 800 vrsta je u Hrvatskoj. Ime su dobili po smrdljivoj tekućini koju ispuštaju iz žlijezda na prsima kada su uznemireni, ali i po vremenu kada ulaze u domove, u vrijeme Martinja.

Oni su ili smeđi ili zeleni, ovisno o dobu godine, makar ih, u ovom trenutku ima svih boja. I jako puno. Barem nama na oku, jer silno žele ući u naše domove i skriti se od nadolazeće zime i hladnog vremena. Oni su, ‘njegovo veličanstvo’ – smrdljivi martin!

Smrdljivih martina ima više od 25.000 vrsta po cijelom svijetu, a oko 800 vrsta je u Hrvatskoj. Ime su dobili po smrdljivoj tekućini koju ispuštaju iz žlijezda na prsima kada su uznemireni, ali i po vremenu kada ulaze u domove, u vrijeme Martinja. 

I veći su ‘horor’ za uzgajivače povrtnica, svakoga od nas s vrtom, jer prehrana smrdljivih martina su sokovi povrtnica koje sisaju, a usljed čega povrće dobije ljepljivu površinu, miris…

Smrdljivi martini su problem u gradovima, pa tako i u Osijeku, s prvim jesenskim danima, jer traže skloništa kako izbjegli hladnoću koju ne podnose. Ulaze u kuće i stanove, gdje hiberniraju do proljeća, kada vrijeme postane toplije. Ne dokopaju li se kuće ili stana, ostaju u zasadima maline, ribizla, a od drveća za prezimljavanje preferiraju johu i ariš.

Evo nekoliko trikova kako ih se riješiti, ili kako njima ‘hendlati’, ali za koje ne jamčimo da će biti uspješni.

Kada Vam ipak stignu u stan ili kući, s obzirom na to da su spremni provući se kroz svaku pukotinu i često ni mrežice i ‘komarnici’ ne budu dovoljni, bolje je iznijeti ih na papiru nego uzimati rukom ili gnječiti. Jer, tada puštaju smrad po kojem su dobili i ime.

Također, nije loše koristiti usisavač, ali imajte na umu da i usisavač ispiruje zrak, pa bi tako moglo ponešto i smrada izaći iz vrećine… Možete zvti i stručnjaka za štetočine, koji vam može pomoći s njihovim uklanjanjem, ali postoj i ‘narodna medicina’… 

Kako spriječiti ulazak u kuće i stanove, osim na spomenuti način? Smrdljivi martini ne podnose miris češnjaka i mente. To je dobro znati da pravilan ‘raspored’ prilikom sadnje i sijanja u vrtu, ali i za ponešto ostaviti na prozoru, balkonu… Prirodni neprijatelji su im gušteri, ptice i ose. Ali, to nemojte nabavljati 🙂

Možete se poslužiti i žutim papirom. Ta ih boja privlači pa to postavite negdje u dvorištu ili na balkonu, na sigurnoj udaljenosti od doma… Također, možete i u određenu količinu vode uliti jedan do dva posto tekućeg sapuna i tom mješavinom poprskati te kukce.

U prirodi ih se najčešće suzbija kemijskim sredstvima, ali se mogu upotrijebiti i prirodni pripravci koji nisu štetni za ljude. Naprimjer, a kako navodi portal Agroklub.com, potrebno je uzeti 200g lukovine, preliti sa 10l vrele vode i ostaviti tijekom 5 dana, da bi nakon ovog perioda procijedili i dobivenu tekućinu koristili za tretiranje biljaka.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments