28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ivana Šojat završila novi roman i objavila ‘teaser’!

3 min read
Ono što Ivana Šojat opisuje u 'teaseru' romana, toliko je puta viđena nostalgična scena 'trančiranja hrane' i 'Seinfeldovskih dijaloga' dok je vlak još u stanici. Točno ćete poželjeti sjesti do ove 'družine' iz 'teasera'. Dajte, tiskajte tu knjigu brže :)

‘Teaser’ filma stvara ‘crve u du*etu’! Ali i romana, svakako. Možda još i više! Jer, kada iščitate toliko dobro i životno, do u detalj filigranski surovo opisan trenutak u vlaku, gdje ako zažmirite možete mislima točno složiti svaku ‘mrvicu’ tog kupea, ne postoji niti jedan drugi osjećaj do potrebe da nastavite uživati čitajući roman. Ali, još ćemo malo čekati. Do veljače!

Ono što Ivana Šojat opisuje u ‘teaseru’ romana, toliko je puta proživljena, nostalgična scena ‘trančiranja hrane’ i ‘seinfeldovskih dijaloga’ dok je vlak još u stanici. Točno ćete poželjeti sjesti do ove ‘družine’ iz ‘teasera’. Dajte, tiskajte tu knjigu brže 🙂

– Gotov roman o Vinkovcima, kolodvoru, Slavoniji u odronu… “Put u maglu”… – počinje Ivana Šojat na Facebook-u, a malo prije nego će u maniri ‘teasera’ za svoje čitatelje navesti ulomak…

Rukopis je završila! Za njom je više mjeseci predanog rada, a između svih drugih poslovnih obveza, ‘lockdowna’, kazališta… Činilo se kako je objavom na Facebook-u izrazila i radost i olakšanje dovršenim poslom.

– Iz tiska će knjiga izaći u veljači sljedeće godine, ali da, rukopis je gotov – kazala je kratko u telefonskom razgovoru, a o romanu koji se već, kao nedovršena skica bogata dijalozima, uprizorio na kazališnim daskama u Vinkovcima, u režiji Jasmina Novljakovića, pod imenom ‘Štajga’, što je podnaslov romana i, dakle, naziv predstave posvećene vinkovačkom kolodvoru, simbolu grada Vinkovaca, što obuhvaća povijesni prikaz života tamošnje ‘stanice’, obitelji i života brojnih kojima je ista bila ishodište socijalnog i ekonomskog karaktera.

Razumjevanja radi, dok nije preko ceste na ulazu u Vinkovce, a iz smjera Osijeka, izgrađen nadvožnjak, pa i dok su vlakovi išli, moglo se stajati i više desetaka minuta kako su se redale kompozicije vagona. I preko pola sata nekada! Danas je tamo samo jako puno pruge, jako malo vlakova, ali i dalje Vinkovci slove za jedno od najvećih europskih željezničkih čvorišta. Tu, zacjelo, leži samo jedan od manjih motiva Ivane Šojat.

A sada, evo ‘teaser-a’ novog romana – Put u maglu!

– “„Sve jednom prođe i svi jednom odu,“ čujem glas koji ne znam čiji je. Ritmičan je, prati štropot koji prepoznajem kao kotače vlaka na pruzi. „Ovo je gradio još Franjo Jozef. Car,“ ponovno čujem glas. „Pohabat će se do kraja, a mi ćemo izginuti. “Polako otvaram oči. Sjedim u kupeu. U kratkim hlačicama na tregere s roditeljima putujem u Sukošan. Moje prvo more. Mama sjedi ispred mene i na stoliću uz prozor reže rajčicu na glomazne kriške. Osjećam miris, mirise. Pohane šnicle, zelena paprika i rajčica. Mislim da netko pokraj mene jede paštetu, no iz nekog razloga ne mogu okrenuti glavu. Vuče nas njemačka parnjača koju je Jugoslavija nakon rata dobila kao ratnu reparaciju, model 11, proizveden u Mađarskoj. Prozor kupea je otvoren, pa zahuktala parnjača dašće u nas, kao da podriguje, zapuhuje nas mirisom čađi i iskri koje se teško gase. Jureći gotovo stotinu kilometara na sat, besprijekorno ugođen njemački stroj na paru ljetnu omaru ispred sebe razgrće kao dijete koje trči ispod štrikova na kojima visi bijelo, svježe oprano, još mokro rublje. Zrak je zelen od svih kopriva, čičkova, grabova, bokvica i maslačaka kojima putem otimamo dah. Njušim bazgu čiji su cvat još u lipnju žene iscijedile u sirup. Pokušavam ustati, no majka mi, brza kao kobra, dlanom pritišće prsa i vraća me u sjedeći položaj.„Opasno je,“ kaže, pa mi priča o čovjeku, momku koji je zbog iskre u oblaku pare ostao bez oka, pa jednook kroči kroz život. Zamišljam njegovo stakleno oko kao kliker-baburu. Zavidim mu. Otac je pijan i razdragan mi, crvenih očiju priča o divljim trešnjama koje je jeo po Bosni, dok je služio vojni rok u JNA. Detaljno mi opisuje te sitne trešnje „slatke kao otrov“. Mama mu kaže da govori gluposti, jer otrov nije sladak…”

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments