28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Interpelacija prva, druga, treća…! Što je interpelacija?

1 min read
Interpelacija je jedno od sredstava kojim zastupnici u parlamentu nadziru rad vlade i pokreću ispitivanje političke odgovornosti vlade, odnosno njezinih ministara.

Stožer Civilne zaštite nas je naučio izrazima komorbiditet, repatrijacija, hipertenzija…, a sa Saborom učimo novi termin – interpelacija! Što je interpelacija!?

Interpelacija o vjetroparku Krš-Pađene, o radu Vlade RH, odskora i o projektu Slavonija, Baranja i Srijem, prema najavi SDP-a…

SDP-ov potpredsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk interpelacije, kao i najave novih, ocjenjuje dobrim putem parlamentarnog djelovanja i načina stavljanja teme na dnevni red.

– To je dobar put parlamentarnog djelovanja, kao i kod prijedloga zakona – dometnuo je još Bauk novinarima, a pošto raste broj interpelacija koje se najavljuju.

Što je interpelacija?

Interpelacija je jedno od sredstava kojim zastupnici u parlamentu nadziru rad vlade i pokreću ispitivanje političke odgovornosti vlade, odnosno njezinih ministara. Interpelacija se podnosi u obliku pitanja što ga određeni broj zastupnika postavlja predsjedniku vlade ili pojedinomu ministru. Razlikuje se od običnoga zastupničkoga pitanja po tome što se o odgovoru vodi parlamentarna rasprava, koja završava glasovanjem o povjerenju vladi ili pojedinomu ministru, pa u slučaju izglasavanja nepovjerenja načelno rezultira ostavkom… – niže objašnjenje ‘online’ Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže.

Foto: Youtube (screenshot)

————–

* interpelacija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 11. 11. 2020.

Facebook Comments