16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Svi počasni građani Osijeka, od Preloga, preko Šukera, do Mészárosa… A imamo i neke do ’80. godine…

4 min read
'Zametnuli' su se tu navodno od ranije još, dok je Osijek bio općina, Kosta Nađ, Mile Počuča, Josip Broz Tito, Slavko Komar, Vladimir Bakarić, 'od 46. do '80. godine.

Počasnim građaninom Grada Osijeka ‘anno domini’ ’20. proglašen je Lőrinc Mészáros, mađarski vlasnik NK Osijek, a za jedinstven doprinos napretku sporta i razvoju grada Osijeka. Počasni građanin je ‘neimar’ novog gradskog stadiona, kojeg Osijek nije ‘dobio’ od ’75. godine. A možda nam njegova investicija donese najzad i naslov nogometnog prvaka Hrvatske.

Počasnim građaninom Grada Osijeka može se proglasiti građanin Republike Hrvatske ili druge države, koji je svojim radom, znanstvenim, političkim ili vjerskim djelovanjem značajno pridonio napretku i ugledu Grada, ostvarenju i razvoju demokracije u RH ili svijetu, mira u svijeti i napretku čovječanstva. Počasnim građaninom Grada ne može se proglasiti osoba koja ima prebivalište na području Grada Osijeka… stoji među ostalim u Statutu Grada…

…kao i da za počasnog građanina poticaj mogu dati viječnici, gradonačelnik, osječko sveučilište, radna tijela vijeća, HAZU u Osijeku, HGK u Osijeku, a onda ga ‘važe’ povjerenstvo, bira Odbor, prije čitanja obrazloženja vijećnicima razmatra i podržava ili ne podržava gradonačelnik, a najzad Gradsko vijeće glasanjem odlučuje. Čitav je zapravo niz onih koji sudjeluju u procesu donošenja odluke, netko obvezujuće za niz, netko ne, a svakako se i za stranog državljanina mora pitati nadležno tijelo Sabora RH za odnose s inozemstvom…

Novija povijest Osijeka bilježi i pamti 16 počasnih građana Grada Osijeka. Nobelovac Vladimir Prelog imenovan je ’94. godine, kada i Siegbert Frank, kao i Msgr. Ćiril Kos. Prvi je zadužio svijet, drugi Osijek, a kao u naše vrijeme ratni, tadašnji gradonačelnik Pforzheima, dočim je treći bio biskupom, političkim zatvorenikom, borcem protiv komunizma. Godinu poslije dobili smo Hansa Dietricha Genschera, čovjeka čiji je angažman doveo do međunarodnog priznanja Hrvatske, kao i Bernarda M. Luketicha, uglednog američkog Hrvata, svojedobnog predsjednika tamošnje Hrvatske bratske zajednice. Geza Jeszenszky i Alois Mock postali su počasni građani Osijeka godinu iza. Mađar je bio visoko pozicionirani tamošnji političar, jedan od ‘demontera’ Varšavskog pakta, a drugi austrijski političar silnog angažmana u priznanju Hrvatske. Julije Knifer je postao počasni građanin Grada ’01. godine. Meandri rođenog Osječanina vrhunski su ‘prestige’ za imati na zidu galerije posvuda u svijetu. A jednaku umjetničku slavu pronio je i dobitnik iz ’04. godine, Branko Lustig. Štoviše, hoolywoodski filmaš je i dobitnik Oscara. Davora Šukera imenovalo se ’08. godine. Za ‘prvu kopačku’ Mundiala iz ’98. malo tko nije znao u svijetu. Podsjećati Vas što su učinili generali Ante Gotovina i Mladen Markač bilo bi gotovo neumjesno. Oni su postali počasni građani ’12. godine. Godinu poslije opet dvojac, Jacques Paul Klein i Ive Mažuran. Prvog pamtimo iz vremena mirne reintegracije Slavonije, Baranje i Srijema, a drugi je osječki gimnazijalac, znanstvenik, povijesničar…, a njegov znanstveni i istraživački rad većinom je o prošlosti grada Osijeka. Vladimir Šeks je imenovan ’16. godine. On je jedan od tvoraca prvog Ustava RH, predsjednik 5. saziva Sabora…

‘Zametnuli’ su se tu navodno od ranije još, dok je Osijek bio općina, Kosta Nađ, Mile Počuča, Josip Broz Tito, Slavko Komar, Vladimir Bakarić, ‘od 46. do ’80. godine.

Iako smo rekli kako o počasnom građaninu promišlja čitav niz involviranih, od ’90. do ’05. godine Gradom je rukovodio Zlatko Kramarić i ‘njegovi’ su svi do Lustiga. Gordan Matković u mandatu ima jedno imenovanje počasnog građanina, kada je Vijeće glasalo za Šukera. Generali idu u mandat Krešimira Bubala, a vrijeme od Kleina, preko Šeksa do Mészárosa pripada mandatima Ivana Vrkića.

– Postati Počasni građanin jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj za mene je kao Mađara ogromna čast. Drago mi je da smo moj tim i ja ispunili očekivanja, ali i održali obećanje koje smo dali kada smo preuzeli NK Osijek – rekao je Mészáros prilikom primanja priznanja i pritom naglasio kako NK Osijek ne samo da će uskoro imati najljepši stadion u Hrvatskoj, nego će napraviti sve da postane prvak i ostvari uspjeh u Europi – stoji u priopćenju Grada Osijeka.

‘Češljajući’ ovo ‘društvo’ počasnih građana Grada Osijeka, Mészáros nije ni prvi stranac, pa ni prvi Mađar, a ni prvi poduzetnik. Iz komentara čitatelja, razvidno je kako se većina slaže s izborom. Dobro je to. Jer, postavimo li se u poziciju 50 godina od ovog trenutka, sve će ih povijest pamtiti.

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments