19. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Urednikov recept za fiš: Znam da ima boljih, ali pojednostavite si život

2 min read
Poslije kuhanja ostavite fiš da 'odmori' taman onoliko vremena koliko je Vama potrebno da pripremite tjesteninu. Pod pripremite mislim - skuhate :)

Ako pitate za reference!? Prebacio sam odavno 100 kg. A kaže se – ne vjeruj mršavom kuharu 😉

Danas je dan kada će mnogi od Vas kuhati fiš. Badnjak je i to je sasvim primjereno! I držim da svaki od Vas kojem ruke s lakoćom polete prema kotliću – zna što radi, no za one koji bi htjeli, a nisu, jer ne usude se, ne znaju – evo recepta!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Odmah ću Vam reći – znam da ima boljih recepata, no pojednostavite si život gdje god to možete, pa tako i s ovim loncem 😉 Odnosno, kotlićem.

Prva ključna stvar je – ‘manite’ se rakije ovih par minuta, jer kod fiša nema prostora i vremena za osobiti popravak, prebrzo je gotov, riba raskuhana, a rakijom ‘spaljeni jezik’ bi Vas mogao odvesti prema previše ljutine, previše paprike… Jer, tražiti ćete još ‘ono nešto’, ne shvaćajući da ste pretjerali 🙂 Dakle, rakija kasnije 🙂

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci: 4 glavice crvenog luka, 2,5 kg ribe (šaran), 1-2 dcl rajčice, 1-2 dcl bijelog vina, slatka mljevena crvena paprika, ljuta mljevena crvena paprika, sol i za ‘šverc’ – dva dodatka za fiš. Rekoh, pojednostavite stvari 🙂

Priprema:

Glavice luka grubo narežite i bacite na dno lonca ili kotlića, a potom usitnite štapnim mikserom (pazite, prska). Uz malo vode, dinstajte tako usitnjen luk i do pola sata, uz miješanje naravno (30 minuta).

Potom posložite ribu na raskuhani luk i lijevom rukom stisnite ribu prema dnu, ali tako da desnom istovremeno lijevate vodu do ‘grane šake’, do zgloba. To je mjera koju favoriziraju istinski majstori pa se onda i ja ‘šlepam’, iako pojma nemam može li više ili ne. Dok ste u toj fazi, dobar je trenutak dodati i prethodno u manje vode razmućena dva dodatka za fiš. Razmutite i dodajte u lonac ili kotlić. I sada – nazad na vatru.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U nekom trenutku, kada provrije, dodajte rajčicu i vino. Vino je važno kako bi pomoglo u sprječavanju raspadanja ribe. I da – nipošto ne miješati. Svaki potez kuhačom kida ribu. Nije fora, jer oni koji jedu samo juhu, pljuckat će kosti. A ne mora biti tako 🙂

Ona slatka i ljuta paprika i ona sol s početka priče na red dolazi negdje u 10-toj minuti kuhanja. Tada je trenutak probati i vidjeti treba li bilo što dodati i koliko. To je stvar koju činite naprosto po ukusu.

A sve je gotovo za 20-30 minuta kuhanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tjesteninu ste valjda već pripremili, jel’? 🙂

Dobar tek želi Vam OsijekExpress.com 🙂

Foto: OsijekExpress.com