29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Finaliziraju se radovi na izradi krematorija na Centralnom groblju u Osijeku!?

2 min read
Kako u ovom trenutku nemamo službenu potvrdu, a ni ljepše logično objašnjenje namjene dimnjaka povrh zgrade, tu ćemo se zaustaviti i ponoviti ono što znamo...

Sudeći po krovnoj ‘instalaciji’ na zgradi Centralnog groblja u Osijeku, čini se da je upravo u tijeku finalizacija radova izrade krematorija u Osijeku, a za što je posljednje i najavljeno kako će vrijeme dovršetka biti siječanj ’21. godine, o čemu smo svojedobno i pisali u listopadu prošle.

Kako u ovom trenutku nemamo službenu potvrdu, a ni ljepše logično objašnjenje namjene dimnjaka povrh zgrade, tu ćemo se zaustaviti i ponoviti ono što znamo…

Osijek će krematorij na Centralnom groblju dobiti, najavljeno jeu siječnju ’21. godine! Ozbiljan početak radova bio je razvidan iz fotografija čitatelja koncem ljeta, na stražnoj strani glavne zgrade na groblju, a u dvije od sedam odarnica Centralnog groblja.

Prilagodbu prostora, kupnju i instalaciju peći financira Grad Osijek, a vrijednost čega je oko 3,5 milijuna kuna. Štoviše, Ukop Osijek nastavio je i s izgradnjom kolumbarija na Centralnog groblju, a gdje se povećavaju kapaciteti za ukapanje urni pokojnika.

Osijek tako postaje drugi grad u Hrvatskoj koji će nuditi uslugu kremiranja, i to po cijeni od oko 1800 kuna, a što obuhvaća proces kremacije, pregled patologa, urnu i ostale troškove, a uz dodatak kremacijskog lijesa cijena je oko tri tisuće kuna.

U Gradu vjeruju kako će se veliki dio ljudi u krugu od 100 kilometara odlučiti za uslugu kremiranja u Osijeku, osobito uzimajući u obzir brojne upite građana unazad zadnje dvije do tri godine ali i porast trenda kremacije u Europi. Naime, u Njemačkoj je postotak kremiranih pokojnika oko 50 posto, jednako kao i u Zagrebu, u Sloveniji 88 posto, a u Švedskoj se pak 95 posto pokojnika kremira.

Foto: Čitatelj

Facebook Comments