28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Najstabilniji poduzetnici u Osijeku: Osijek-Koteks, Novocommerce, Vodovod, HEP Plin, Olimpias Tekstil…

3 min read
Najstabilniji poduzetnici u Osijeku, a sukladno analizi Fina-e, u uvjetima pandemije su bili i jesu Olimpias Tekstil d.o.o., HEP Plin d.o.o. i Osijek-Koteks d.o.o.

Poslovanje u uvjetima pandemije – najstabilniji poduzetnici u RH – naslovila je Fina jednu od svojih najnovijih analiza, a gdje su se našla i osječka poduzeća…

Najstabilniji poduzetnici u Osijeku, a sukladno analizi Fina-e, u uvjetima pandemije su bili i jesu Olimpias Tekstil d.o.o., HEP Plin d.o.o. i Osijek-Koteks d.o.o.

Na nacionalnoj razini, vodeće pozicije te ljestvice, pokupile su nacionalne kompanije, podružnice stranih, a prvi osječki poduzetnik je na 117. mjestu, od više od 1.000 svrstanih među najstabilnije. Oni su najstabilniji poduzetnici, poduzetnici s najmanjom vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza, prema metodologiji Fina-e.

Redoslijed tvrtki je definiran prema ukupnim prihodima 2019. godine, od većih ostvarenih prihoda prema manjim – objašnjava Fina.

Olimpias Tekstil je tako na 117. mjestu, HEP Plin na 125., a Osijek-Koteks na 152. mjestu ljestvice. Ispred njih je, dakle, stotinu i više poduzeća, ali su navedene osječke tvrtke za sobom ostavile Autocestu Zagreb-Macelj, Badel, Narodne novine, Ekupi, IBM Hrvatska…

Na nacionalnoj razini prva je INA, slijede HEP, HT, Lidl, Petrol…

Novocommerce International je na 230. mjestu, također visokom, a sljedeći, peti poduzetnik u Osijeku, svrstan među najstabilinije, jest Vodovod Osijek na 406. mjestu. Zanimljivo, NK Osijek s.d.d. je u tom društvu također, a na 454. mjestu, ponavljamo od više od 1.000. Gravia, Panturist, Cesting, Unikom, Eurokamen, Agro-Čepin, Energos, Monte-Mont, HB Produkt, Hotel Osijek, Luka Tranzit, Total Bau, Clavis Aurea i Front End nastavljaju niz iz Osijeka.

Cijelu ljestvicu možete pronaći OVDJE.

Analiza kreditnog rejtinga poduzetnika prema metodologiji Fine pokazala je da na području RH 1.251 poduzetnik posluje s minimalnim rizikom od nastupanja statusa neispunjavanja obveza te se na rejting skali svrstava u A razrede (A1 – poduzetnici sa zanemarivom vjerojatnosti zastoja u plaćanju, A2 – poduzetnici s najnižom vjerojatnošću zastoja u plaćanju i A3 – poduzetnici s vrlo niskom vjerojatnošću zastoja u plaćanju). Od navedenog broja njih 1.085 nije apliciralo na mjere Vlade RH za potporu poduzetnicima i dohodovnim zanimanjima neposredno ili posredno ugroženim posljedicama mjera za sprječavanje širenja epidemije čime su potvrdili kvalitetu poslovanja te se dokazali kao pouzdan partner čak i u najtežim uvjetima. Metodologija Fine za izračun kreditnog rejtinga poduzetnika temelji se na procjeni vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza (eng. Probability of Default, PD) kao osnovnog faktora rizika i usklađena je s BASEL III smjernicama. Fina već dugi niz godina na tržištu pruža informacije o bonitetu poduzetnika kao najpouzdaniji partner za provjeru poslovnih informacija. Ocjena kreditnog rejtinga Fine usporediva je s rejting ocjenama svjetskih bonitetnih kuća Moody’s i S&P, te je dostupna u servisu info.BIZ i informaciji BONPLUS za svakog poduzetnika, a izračunava se na temelju predanih godišnjih financijskih izvještaja, podataka o stanju blokade te statusu stečaja, predstečaja i likvidacije. Provjera kvalitete poslovanja i ocjena kreditnog rejtinga u info.BIZ servisu se ažurira na dnevnoj bazi – objašnjava Fina.

Od navedenih 1.085 najstabilnijih poduzetnika koji posluju u okolnostima pandemije bolesti COVID-19, najviše njih (nominalno) posluje u području djelatnosti C – Prerađivačka industrija (263 poduzetnika) i G – Trgovina na veliko i malo (259 poduzetnika).

Ako navedene poduzetnike promatramo po teritorijalnom principu tada najviše njih nominalno sjedište ima u Gradu Zagrebu, 487, a slijedi Zagrebačka županija s 81 te Istarska županija sa 65 poduzetnika.

Foto: Google Street View (screenshot)

Facebook Comments