Pon. sij 25th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sars-CoV-2 u OBŽ: Virus ušao u Dom u Đakovu, tjedan prije cijepljenja! 40-tak pozitivnih u Domu!

3 min read
Konferenciju za novinstvo danas je u Osijeku održao Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Brojke, sve je jasnije, sustavno padaju. Ali, u uvjetima kada se ni stručnjaci ne usuđuju reći da će taj trend trajati, da pandemija virusa Sars-CoV-2 jenjava, na nama je tek statistički ispratiti novu ‘tranšu’ brojevnih informacija. Konferenciju za novinstvo danas je u Osijeku održao Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Ivan Hampovčan, načelnik Stožera CZ OBŽ i tajnik županije i dr.sc. Tomislav Dijanić, epidemiolog ZZJZ-a OBŽ stali su pred novinare jutros…

Testirana je u posljednja 24 sata 361 osoba, od kojih je 66 pozitivno. To je 18,2%. U bolnicama je 109 osoba, od kojih 72-oje u KBC Osijek, a na respiratorima su 22 osobe. U samoizolaciji u OBŽ je 787 osoba. Broj novopozitivnih osoba je disperziran: Osijek 29, Đakovo 5, Našice 5, Donji Miholjac, Belišće po 3…

Ono što je potvrđeno jest da je virus Sars-CoV-2 ušao u Dom za starije i nemoćne u Đakovu. Ondje je 40-tak zaraženih osoba. Prvi slučaj je uočen 4.1., a ostali su u tom trenutku bili u vremenu inkubacije i kako govori dr.sc. Dijanić, to se sve skupa dogodilo tjedan dana prije njihova cijepljenja, sukladno čemu, govori on, cjepivo nema veze s tim… Riječ je o 43 osobe, najviše štićenika, ali i nekolicina djelatnika. Većina njih su asimptomatski.

Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

PRIOPĆENJE

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testiran je 361 uzorak od kojih je 66 bilo pozitivno.

Najviše, kao i do sada, sa šireg područja grada Osijeka, njih 29. Slijede gradovi Đakovo s pet novopozitivnih, Donji Miholjac sa četiri te Našice i Belišće s tri. Općine Đurđenovac i Čepin također bilježe po tri novopozitivne osobe dok općine Jagodnjak, Podgorač i Strizivojna bilježe po dvije novopozitivne osobe. Po jednu bilježe općine Antunovac, Bizovac, Marijanci, Darda, Draž, Kneževi Vinogradi, Viljevo, Bilje, Petlovac i Satnica Đakovačka.

Na bolničkom liječenju nalazi se 109 osoba oboljelih od COVID-19, i to 72 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 22 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 787 osoba.

Policijski službenici provjerili su 23 osobe u samoizolaciji i nisu utvrdili kršenje propisane mjere. Obavili su i 121 nadzor ugostiteljskih objekata pri čemu također nije utvrđeno nijedno kršenje mjere.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 56 nadzora provođenja epidemioloških mjera te su utvrdili 2 kršenja za koja su izdane upozorbe.

Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije je donio Zaključak da se daje suglasnost i preporuka ravnateljima osnovnih i srednjih škola na području Osječko-baranjske županije da nastavu provode prema sljedećem modelu: model A, nastava za učenike od 1-4 razreda osnovnih škola i učenike četvrtih razreda srednjih škola održavat će se licem u lice odnosno u školskim klupama, nastava za učenike od 5-8 razreda te učenike prva tri razreda srednjih škola odvijat će se po modelu nastave na daljinu, odnosno prema modelu C. Praktična nastava srednjoškolaca odvijat će se po modelu licem u lice. Sukladno Zaključku Stožera, isti će Osječko-baranjska županija uputiti svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač te dati suglasnost za predložene modele. Konačnu odluku o modelu provođenja nastave donose ravnatelji uz prethodnu suglasnost osnivača i Stožera.

Facebook Comments