Sri. ožu 3rd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ministrica ima rješenje za šećerane!? Poskupljenje šećera!

2 min read
- Uvjerena sam da ćemo zadržati preostale proizvođače. Pokušat ćemo još nešto više površina zadržati. Apelirala bih na naše trgovačke lance da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera 30 do 40 posto jeftinija nego u inozemstvu - veli Vučković.

Virovitička šećerana je zatvorena, ‘konzervirana’ kako je ondje rekao tamošnji gradonačelnik Kirin, sugeriraju na ‘aktualcu’ Gradskog vijeća da ju se valjda može otvoriti, ako bude prilike. Tvornicu šećera u Osijeku čeka ista sudbina, akoliko će ljudi ostati bez posla znat će se do kraja tjedna. Mnogima su ponuđene otpremnine. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, poslije sastanka Vlade, stala je pred novinare i odgovarala na pitanja, a koja su se svakako dotakla mogućnosti zadržavanja proizvodnje šećera u Hrvatskoj.

– Danas imamo oko 11.000 hektara površina pod šećerom repom. U starim državama članicama za rad jedne šećerane prosječno je osigurano oko 18.000 hektara, a u novim državama članicama 12.000. Nastojat ćemo te površine povećati jer nam ove ne jamče opstojnost. Da nismo imali trogodišnji program Vlade imali bi oko 2.000 hektara manje površine pod šećernom repom – rekla je, dodajući da su sve Vladine mjere bile pravovremene.

I došli smo od tri šećerane na onu u Županji, a i ona je navodno neizvjesne budućnosti. Predsjednik HGK Luka Burilović je bio nekoć njezin direktor.

Ministrica Vučković je uvjerena da Sladorana može opstati. Ali, pazite ideju…

– Uvjerena sam da ćemo zadržati preostale proizvođače. Pokušat ćemo još nešto više površina zadržati. Apelirala bih na naše trgovačke lance da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera 30 do 40 posto jeftinija nego u inozemstvu – veli Vučković.

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments