19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka šećerana: Dio radnika na burzu, dio u Županju, a ostali u demontažu i skladište!?

2 min read
Kako doznaje Agroklub, otpremnina iznosi 3.000 kuna po godini radnog staža, plus 4 bruto plaće. Neki su već potpisali sporazumni raskid ugovora, uz otpremninu.

Prva je kampanja prerade repe u osječkoj Tvornici šećera bila 1906., a posljednja prošle godine. Tvornica je preživjela tri rata, ali ne i onaj tržišni. Kako se pokazalo, prošlogodišnja 114. kampanja bila je i posljednja u Osijeku. Ovom sektoru nije pomoglo ni udruživanje triju šećerana, dvaju vlasnika u HIŠ, Hrvatsku industriju šećera – piše jučer HRT Radio Osijek i dodaje…

“Morali smo to napraviti.  Koliko god da je to tužno meni i ljudima koiji ovdje rade, ali jednostavno to je bila odluka kako bismo sačuvali barem tu jednu, odnosno kako bismo sačuvali proizvodnju šećerne repe i šećera u Hrvatskoj”, kaže predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro.  Dvjestotinjak će radnika, obećavaju, biti zbrinuti otpremninama, nastavkom rada unutar HIŠ-a ili Žito grupacije, koja je manjinski vlasnik te tvrtke. Nudi im se prelazak u županjsku Šećeranu – niže HRT Radio Osijek.

Kako doznaje Agroklub, otpremnina iznosi 3.000 kuna po godini radnog staža, plus 4 bruto plaće. Neki su već potpisali sporazumni raskid ugovora, uz otpremninu. Međutim, to se odnosi samo na one koji imaju neprekidni radni staž. Kampanjci koji su skupili i deset, petnaest godina u Šećerani ostaju kratkih rukava. Dijelu radnika uprava će ponuditi novi ugoovr za nastavak posla na demontaži tvornice u Osijeku, dio će raditi u pakeraju, što bi im moglo jamčiti posao do jeseni, jer zaliha šećera je puno – zaključuje HRT Radio Osijek, a cijeli deteljan članak čitajte OVDJE.

Postoje uz ovo sve i scenariji oporavka…, na način da se krene s uvozom sirovine, ali to su za sada daleke vijesti…

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments