19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radovi u Tvrđi otkrili austrijsku kanalizaciju iz 18. stoljeća!? Ili je to nešto bolje?

3 min read
Napokon, Vaš autor, odrastajući na štivu, između ostalog, Ante Gardaša, odnosno Bakrenom Petru, ne želi u drugo ni vjerovati. Kanal pod Tvrđom valjda mora biti, ali ovi na fotografijama zacjelo nisu ti magični, mistični, privlačni...

Usmena predaja veli kako pod Tvrđom ‘snivaju’ kanali, od kojih čak jedan vodi ispod Drave do Barutane. Kažu legende i da kakvo blago čeka nalaznika… I neka je tome tako. Napokon, Vaš autor, odrastajući na štivu, između ostalog, Ante Gardaša, odnosno Bakrenom Petru, ne želi u drugo ni vjerovati. Kanal pod Tvrđom valjda mora biti, ali ovi na fotografijama zacjelo nisu ti magični, mistični, privlačni… Jer, za vjerovati je našem sugovorniku, a koji je za ove potrebe htio ostati anoniman, makar raspolaže visokim povijesnim znanjem, i koji govori – tu, u tim kanalima blaga nema, osim ako nije nekom prsten ispao u WC.

– Austrijska kanalizacija, vjerojatno. I to iz 18. ili 19. stoljeća. Ako vodi i prema kakvoj ‘dvorani’, riječ bi bila o cisternama. Tu čarolija tih cigala, zapravo, vjerojatno završava – poučio nas je naš povijesni izvor, a čiji je izostanak imena i prezimena uvjetovan činjenicom da nije bio u Tvrđi vidjeti kanale, već o njima progovara na osnovu naših fotografija nastalih u Fakultetskoj ulici, kao i na njezinom uglu.

– Vodovod? Ne. Česme koje su bile u funkciji u Tvrđi vodu su dobivale iz vodotornja kod Bastiona – zaključio je, odbijajući svaku našu upornu hipotezu o postojanju intrigantnijih kanala od odvodnje onog doba.

Jer, izgledaju lijepo, fino ‘pociglano’, kao ‘za izložbu’. I traju, za razliku od nekih novijih stvari.

Napokon, poučio nas je jednom jedan turistički djelatnik, stvarajući priču za turiste ‘o ukletom području’, a u trenutku kada se jedna od lokacija rušila, a mi pitali što će biti s turističkom rutom ako se uništi mjesto ‘obitavanja duha’, rekavši: Pa, premjestiti ćemo ga u drugu kuću! 🙂

Zato, Vaš će autor i dalje vjerojati da negdje drugdje pod Tvrđom postoje i veći kanali i blago i trasa ispod Drave. Ako u Loch Nessu ima čudovišta, ima i kod nas blaga 🙂

A ovo? Ovo je vjerojatno kanalizacija. Napokon, kanalizacija se i postavlja… Podsjećamo na priopćenje Grada…

Obavještavamo građane Osijeka o početku radova na rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe od ponedjeljka, 13. srpnja 2020. godine. Grad Osijek započinje s realizacijom radova obnove cjelokupne komunalne infrastrukture starog grada Tvrđe u okviru projekta Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, KK.06.2.2.04.0002. Sa danom 13. srpnja 2020. započinju radovi na obnovi dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnova distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnova javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukcija ulica, pješačkih površina i trgova na području osječke Tvrđe.
Radovi će se izvoditi po fazama te isti započinju s dravske strane, na sjeveroistočnom dijelu Tvrđe, te će se nastaviti prema jugu, a u kasniju jesen započeti će radovi u središnjem dijelu Tvrđe. Obzirom da se će izvoditi radovi koji mogu biti opasni, mole se građani za poseban oprez te da ne ulaze u zonu izvođenja radova. Zahvaljujemo na razumijevanju – napisali su tada iz Grada.

P.S. Kada budemo htjeli ozbiljniji tekst, zvati ćemo konzervatore 🙂

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments