4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Rekonstrukcija Tvrđe: U promjeru 20 metara od ginka Grad zabranio radove!

2 min read
Osobita pažnja usmjerena je na očuvanje dvolapog ginka na Trgu Svetoga Trojstva te su u promjeru od 20 metara od ginka zabranjeni svi oblici radova - javljaju iz Grada!

Projekt razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe odmiče svakog dana. Radovi u Tvrđi uzimaju maha. Raskopano je više mjesta, gdjegod već i zatrpano, radi se na polaganju kanalizacije, ali i drugih instalacija. Tvrđa najzad mijenja svioje ‘krvne žile’. Jer, kakav bi besmisao bio obnavljati sve drugo, uključujući i zidine, ako cijevi prvo nisu izmijenjene. Bilo bi to kao bojanje trule limarije. Ali, još je jedna stvar na koju su posebno osjetljivi u ovim trenucima u Gradu Osijeku, a to je očuvanje drvoreda, stabala, napose najstarijeg ‘gospodina’ na središnjem trgu – ginka.

– Trenutačno se u Franjevačkoj ulici izvode radovi na polaganju kanalizacije i drugih instalacija tijekom kojih postoji mogućnost oštećenja korijenja više desetljeća starih stabala kultivara ‘Globosum’ javora mlječa i ponešto mlađih stabala lipe. Grad Osijek stoga je propisao mjere orezivanja krošnji, kako bi stabla trebala što manje vode i hranjiva za listanje te time čuvala i korijen i krošnju. Praksa je pokazala kako se u takvim situacijama u drugim dijelovima Hrvatske stabla uglavnom uklanjaju, no cilj Grada Osijeka je očuvati svih 68 stabala, te je u tu svrhu izvođačima radova propisao i druge mjere zaštite, kao što su postavljanje zaštitnih guma i dasaka oko debla, kontinuirano zalijevanje stabala te druge specifične mjere koje se moraju provesti prilikom otvaranja korijenskog sustava. Osobita pažnja usmjerena je na očuvanje dvolapog ginka na Trgu Svetoga Trojstva te su u promjeru od 20 metara od ginka zabranjeni svi oblici radova – javljaju priopćenjem iz Grada Osijeka, naglašavajući kako se ginku ništa ne smije dogoditi.

– Grad Osijek osigurao je sredstva i predvidio sadnju zamjenskih stabala ukoliko unatoč svim poduzetim mjerama zaštite stabala ipak dođe do određenih, neželjenih oštećenja. Zeleni katastar Osijeka trenutačno broji oko 25.000 stabala na javnim površinama, a u posljednje dvije godine Grad Osijek financirao je sadnju novih 2000 stabala. S tim trendom namjerava i nastaviti, ne samo u pogledu očuvanja postojećih nego i sadnje novih stabala – zaključuju iz Grada.

Foto: Facebook, Grgur Marko Ivanković (screenshot, upotreba uz dozvolu autora)

Facebook Comments