19. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ines Novak o neobičnom susretu: Neka Vam Uskrs bude prilika za ‘novo ja’

3 min read
Više od 10 godina Ines Novak radi u civilnom sektoru u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku, završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku i brojne edukacije vezane uz rad s djecom. Pokretačica je i voditeljica brojnih inicijativa, aktivnosti i projekata za djecu, a od 2015. godine predsjednica je Dječjeg kreativnog centra Dokkica. Majka je troje djece.

Prošlo je prvo tromjesečje ove famozne godine. Prošlo začas… kao da je nedavno bila Nova. Stigao nam je Uskrs. Naravno da je drugačiji od prethodnih, to je nedvojbeno. Znamo i zašto… Šarene pisanice po društvenim mrežama pokušavaju stvoriti sliku tradicionalog uskršnjeg ugođaja… No, kako se zapravo osjećate ovoga Uskrsa? Ja npr. ne mogu posjetiti roditelje zbog prokletog koronavirusa. Majka mi je nedavno doživjela srčani udar, a ni dan danas ne mogu k njoj zbog potencijalne opasnosti širenja virusa. Mnogi su u sličnoj situaciji.

Prije par dana šetala sam s mlađim sinom Kapucinskom ulicom. Simpatičan starčić svirao je gitaru. Na stalku je imao obješen komad kartona na kojemu je pisalo „Ljubav je jedini ključ koji odgovara vratima raja“. Stali smo ispred njega, ubacila sam par kuna u kutiju, a on je srdačno zahvalio i mom sinu pružio slatkiš i čokoladu umotanu u bijeli papir na kojemu je pisala poruka vjerskog karaktera. Kako se nisam nadala da će čovjek darivati moje dijete, osjećala sam potrebu dati mu još malo novca. Ponovno je srdačno zahvalio, a onda smo malo popričali o djeci, njegovim unucima i životu. Impresionirala me radost koja se vješto preljevala na njegovu licu. Dugo nisam srela osobu slične energije. Uz slatkiše sinu, darovao nam je i blagoslove. Poželjela sam isto njemu i njegovoj obitelji. Kad smo stigli kući, sin je tražio da mu otvorim čokoladu koju je dobio od raspjevanog starčića. Kad sam odmotala papir vidjela sam da to nije čokolada. U ruci sam držala 40. izdanje knjižice pod naslovom „Put Kristu“ autorice Ellen G. White, koja je prevedena na više od  150 jezika. Iako je sin bio razočaran što u bijelom omotu nije bila čokolada, ja sam mu rekla da je knjiga vrijednija od čokolade i iako to sada još ne može shvatiti, vjerujem kako će kad odraste to i sam uvidjeti.

Koliko ste puta doživjeli slične situacije… da vas ugodno iznenade sasvim nepoznati ljudi, a katkad u vaš život donesu neke nove spoznaje, prilike, ideje… Mnogi tako znaju reći kako je život čudesan, a o čudesima života također često slušam. Život je u svakom slučaju pun uspona i padova, a izrekom „Poslije kiše, dolazi sunce“ nastoji se ljudima pružiti nada, optimizam… I koliko god bili hrabri nositi se s različitim životnim okolnostima, katkad u posustajanju ljudi kažu da su došli do dna. Mnogi su u tim trenucima pohrlili Bogu.

Za vjernike je Uskrs veliki dan, najveći blagdan kršćanstva, dan Uskrsnuća Isusa Krista. No, nije mi namjera ovom kolumnom pojašnjavati vjerske prakse, ali mi je želja bar na kratko pokušati povezati našu realnost sa simbolikom Uskrsa. Kažu da svaki kraj ima svoj početak. Koliko smo u životu nešto trpjeli, mučili se, bili na rubu… Često možemo čuti kako svatko nosi svoj križ.

Uskrs je nastao od riječi uskrsnuti koja vuče korijene iz staroslavenskog u kojem je glagol *krьsnǫti značio rasti i razvijati se. Prefiksacijom uz- dobiven je praoblik od kojeg se razvio današnji hrvatski glagol.

Koliko smo spremni rasti i razvijati se ovisi o nama samima. Koliko smo spremni posvetiti se takvom načinu života kojim ćemo nastojati tražiti dublji smisao našega života… Možemo život promatrati kao splet okolnosti ili tražiti nešto više ispod površine. Trenutak je dovoljan za novu misao, spoznaju, odluku…

Gdje god se nalazili u ovom trenutku života za početak je dobro spoznati da se možete mijenjati, rasti, razvijati se… Poznajem mnoge ljude koji su se odlučili krenuti ovim putem. Naravno da nije lako. Uostalom, podsjetimo se da učimo tek kad izađemo iz zone komfora. Život u zoni komfora je poput putovanja autopilotom. Ne očekujte nove ishode, ako sve radite po starom. I sjetite se da kad mijenjate sebe, mijenjate i svoj svijet, odnosno svoje okolnosti. To ujedno znači da možete mijenjati svoj život.

Bez obzira što sada živimo u tzv. novom normalnom, neka vam Uskrs bude prilika za novo ja. Sretan vam i blagoslovljen Uskrs!

Foto: Ines Novak (osobna arhiva)

Facebook Comments