27. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku obilježen Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta

1 min read

Prigodom obilježavanja Jom Hašoe, dana sjećanja na stradale u holokaustu, predstavnici Židovske općine Osijek, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije položili su vijence kod spomenika ,,Majka i dijete”, autora Oscara Nemona, osječkog kipara židovskog podrijetla.

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš rekao je kako su glavni ciljevi obilježavanja izraelskog dana sjećanja na žrtve holokausta ,,upozoriti da se univerzalno zlo, najveće koje se dogodilo u povijesti civilizacije, nikada ne ponovi.”

– Holokaust simbolizira sva zla koja su se događala u povijesti i treba nam koristiti kao vječno upozorenje da se to ne ponovi. U današnje vrijeme društvenih mreža prepoznajem potencijalnu opasnost namjera širenja mržnje prema bilo kojoj skupini, ovo treba biti upozorenje da učinimo sve da se širenje mržnje i zla zaustavi – napomenuo je Lajoš.

U ime Osječko-baranjske županije vijenac je položio predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, a u ime Grada Osijeka zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja je podsjetila kako je i Oscar Nemon pred Drugi svjetski rat morao napustiti Osijek, pri čemu je gradu ostavio bogatu ostavštinu.

– Spomenik Majka i dijete, čiji je originalni naziv ,,Humanost”, spomenik je koji šalje poruku nade u svjetliju i bolju budućnost, a danas, kada se prisjećamo nastradalih Židova u holokaustu, želimo poslati poruku potrebe edukacije novih generacija i vjere u svjetliju, bolju, kvalitetniju, iskreniju i pravedniju budućnost – kazala je zamjenica Gamoš.

Tekst i foto: Osijek.hr

Facebook Comments