Sri. kol 4th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kušec čeka testiranje! Ali, zamjenice odnijele grah u Dom sv. Vinka, u podne na Korzu karanfili…

1 min read
Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

– Željeli smo tradicionalno, a opet neformalno obilježiti Prvi svibnja! Članovi stožera složno su i zajednički skuhali grah, te smo ga podijelili korisnicima Doma Sv. Vinka u Osijeku. Htjeli smo im pokazati da ih nismo zaboravili, a solidarnost, pravo na rad i život dostojan čovjeka bit su Praznika rada! – kaže SDP-ov gradonačelnički kandidat Goran Kušec, a koji je, usljed temperature i čekanja testiranja na prisutnost virusa Sars-CoV-2 izuzet iz aktivnosti…

– Otkrili smo i da su neki od naših članova neotkriveni majstori kotlića, pa je šteta da to ranije nismo znali da te njihove talente malo češće iskoristimo! – dodao je.

Pa ipak, njegove zamjenice, Tihana Tomljanović i Tea Mirošević Zubonja oko podneva će na Korzu dijeliti karanfile i podsjetiti na stvarne vrijednosti proslave Međunarodnog praznika rada, a za kojeg se krvavo borilo u Chicagu.

Praznik se obilježava kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments