28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Danas je Dan državnosti! Sretan Vam Dan državnosti!

1 min read
Vratila je to preklane vladajuća većina, premještajući datum s 25. lipnja, a kada je donesena Deklaracija o suverenosti. Naime, 30 svibnja je utemeljen prvi višestranački Sabor.
hrvatska zastava

Drugi puta poslije dva desetljeća, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi danas – 30. svibnja, točno kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja. Vratila je to preklane vladajuća većina, premještajući datum s 25. lipnja, a kada je donesena Deklaracija o suverenosti. Naime, 30 svibnja je utemeljen prvi višestranački Sabor.

‘Premještaj datuma’ bjasnio je lane Mate Granić jučer za HTV, govoreći o tome kako je 30. svibnja odličan datum jer je tada utemeljen prvi višestranački Sabor i prekinuto je s komunističkim sustavom, kao i to da je 25. lipnja bio u opciji jer je tada donesena Deklaracija o suverenosti. A odličan datum, nastavio je Granić, bio je i 8. listopada kada je donesena povijesna odluka o prekidu svih veza s bivšom državom. Jednako tako, 15. siječnja je također bio dobar datum jer je tada Hrvatska međunarodno priznata, a 6. lipnja je povijesni datum jer je 879. papa Ivan VII. uputio pismo knezu Branimiru i prvi put je priznata Hrvatska, nizao je Granić.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments