29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječko i riječko kazalište potpisali! Osječani dobivaju hvaljenu talijansku operu!

2 min read
Ugovor je to koji predstavlja konačnu konkretizaciju suradnje započetu potpisivanjem ugovora o stalnoj suradnji između intendanata svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta.

Osječko ljeto kulture sljedeće godine na repertoaru otvorenja imat će hvaljenu opernu izvedbu poznatih talijanskih skladatelja. Rezultat je to ugovorene suradnje u ponedjeljak, 7. lipnja 2021., između HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK u Osijeku. Riječ je o ugovoru o koprodukciji opere “Arlecchino i Gianni Schicchi” Ferrucia Busonia & Giacoma Puccinia, a potpisali su ga intendanti kazališta Dražena Vrselja i Marin Blažević u nazočnosti gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i zamjenika osječko-baranjskog župana Josipa Miletića – priopćenjem javlja Grad Osijek i dodaje…

Ugovor je to koji predstavlja konačnu konkretizaciju suradnje započetu potpisivanjem ugovora o stalnoj suradnji između intendanata svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta.

– Ovo je samo jedan u nizu koraka zahvaljujući kojima Osijek postaje urbano i kulturno središte regije i istoka Hrvatske, a mi ćemo i u budućnosti surađivati sa svim nacionalnim kazališnim kućama. Time ćemo obogatiti ponudu i sadržaj ne samo za Osječane već i za njihove goste – poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić. Dodao je kako je Osijek grad koji može ponuditi pregršt kulturnih sadržaja i da će na tome u suradnji sa svim kulturnim institucijama neprestano raditi.

Zadovoljstvo ostvarenom suradnjom izrazila je i intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja koja je naglasila kako Osijek i Rijeka već godinama dobro surađuju.

– Jako mi je drago da su se po osnovi ovog velikog ugovora pet nacionalnih kuća prvi dotakli HNK Rijeka i HNK Osijek. Ozbiljni su programi i radovi pred nama, međutim jedan osjećaj za mjeru i jedna dobra koordinacija zasigurno će biti dobra pretpostavka za odličnu predstavu. Gradonačelniku sam iznijela ideju da bi bilo vrlo zanimljivo, obećavajuće i drugačije za grad Osijek da ova zajednička predstava između HNK Osijek i HNK Rijeka bude i otvaranje Osječkog ljeta kulture 2022. Prije odlaska u Finsku bilo bi poželjno jednu veliku predstavu prikazati i građanima grada Osijeka – naglasila je Vrselja. Pored činjenice da je riječ o koprodukciji dvaju nacionalnih kazališta, intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević istaknuo je kako postoji cijeli niz razloga zašto je potpisivanje ovog ugovora o suradnji značajno te da se radi o velikom koraku prema naprijed u dosadašnjoj suradnji nacionalnih kazališta u Hrvatskoj – zaključuje se u priopćenju.

Foto: Grad Osijek & Kristijan Cimer, uz dozvolu autora

Facebook Comments