28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić, Tomašević, Puljak i Filipović na istom mjestu: Počinje digitalizacija poslovanja gradova!

4 min read
- Provodit ćemo tzv. brze gradske referendume za koje nisu potrebna sredstva za plaćanje referendumskih odbora, tiskanje papira jer će se provoditi online, putem aplikacije. Na taj način, o svim važnim pitanjima će naši sugrađani moći izreći svoj stav, što smatram podizanjem razine demokratičnosti procesa na jednu visoku razinu. Primjerice, stanovnici Juga II moći će izravno odlučiti o tome koji sadržaji će se nalaziti na Bajeru - zaključio je Radić.

Počinje digitalizacija poslovanja i pružanja javnih usluga Grada Osijeka, kao i ostalih najvećih gradova u Hrvatskoj. Jučer je četiri nova gradonačelnika četiri najveća hrvatska grada, na istom mjestu, u Umagu okupila je Udruga gradova, konferencijom namijenjenom gradonačelnicima i gospodarskim partnerima, pročelnicima, donositeljima odluka u komunalnim i prometnim društvima te službenicima uključenima u planiranje i provedbu projekata i digitalnog razvoja, gdje su se ključne teme odnosile se na otpornost i oporavak gradova, digitalnu infrastrukturu i umjetnu inteligenciju.

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, kao i njegove kolege iz Zagreba, Splita i Rijeke, odnosno Tomislav Tomašević,, Ivica Puljak i Marko Filipović, slušali su niz stručnjaka iz spomenutog područja, počevši od generalnog direktora digitalne transformacije Madrida Fernanda de Pabla Martína. Njegova je prezentacija fokus imala na digitalnoj transformaciji španjolske prijestolnice, kako gradske uprave, tako i gradskih ‘eksternih’ jedinica, poduzeća u njihovom vlasništvu. Naša 4 gradonačelnika sudjelovala su u panel raspravi i odgovoriti na pitanja – koji su njihovi prioriteti, koje usluge će se digitalizirati i kako gledaju na elektroničku javnu upravu?

– Grad Osijek jedan je od 136 srednjih gradova EU-a koji je izabran u projektu The Intelligent Cities Challenge (ICC). Cilj tog projekta je dodatno potaknuti digitalnu tranziciju u gradovima. Kroz projekt su se iskristalizirale i određene konkretne aktivnosti/proizvodi koji bi se mogli implementirati u kratkom vremenskom roku. Digitalna transformacija, industrija 4.0, umjetna inteligencija, 5G… pojmovi su koji obilježavaju desetljeće u kojem živimo. Što se tu krije za suvremenu gradsku upravu? Digitalna transformacija upravljanja prilika je za unaprjeđenje efikasnosti i transparentnosti rada gradske uprave. Zahvaljujući novim tehnologijama, kroz relativno kratko vrijeme moguće je ponuditi brže i jeftinije usluge nego ikad do sad, uz jako uključivanje građana u donošenje odluka na svim razinama – kazao je, među ostalim, uvodno osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Krećemo s izradom Smart city strategije i plana kako bismo imali jasno definiran put i podlogu za sufinanciranje takvih projekata iz EU fondova. Uz gradove koji su već prošli taj proces, kao i brojne tvrtke kojima je digitalizacija upravljačkih procesa osnovna djelatnost, u Osijeku postoje snažni partneri koji će biti potpora Gradu u provođenju ovih projekata, pri čemu prvenstveno mislimo na tvrtke okupljene u Osijek Software Cityju, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te Zavod za informatiku Osijek – nizao je Radić.

Digitalizacijom se želi smanjiti broj i trajanje administrativnih postupaka, pojednostavljeno ubrzati i olakšati stvari.

– Sve usluge trebaju biti dostupne na mreži, od popunjavanja formulara, autentifikacije, plaćanja, izdavanja potvrda, narudžbi i svih drugih usluga s poznatim procedurama i predviđenim rokovima rješavanja svakog upita… Svaki građanin imat će svoje ime i lozinku te će u aplikaciji imati sve svoje podatke, poslove i odnose s Gradom te će s tog mjesta moći pokrenuti sve procedure koje imaju veze s Gradom, primjerice promjenu podataka u vezi plaćanja komunalne naknade, odvoza otpada, kupovinu prijevozne karte gradskog prijevoza, podnošenje zahtjeva za najam javne površine i slično – pojasnio je Radić svoje želje i namjere.

Uvođenjem GIS preglednika na jednom mjestu bit će dostupni i lako pregledni prostorni planovi, infrastruktura, registri gradskih stanova, prostora i zemljišta s trenutnim statusom korisnika (najmoprimac, trajanje ugovora, cijena, stanje nekretnine…). Na taj način omogućava se transparentnost i veća efikasnost u gospodarenju gradskom imovinom što dovodi do rasta povjerenja građana u gradsku upravu, ali i do rasta prihoda od gradske imovine.

– Provodit ćemo tzv. brze gradske referendume za koje nisu potrebna sredstva za plaćanje referendumskih odbora, tiskanje papira jer će se provoditi online, putem aplikacije. Na taj način, o svim važnim pitanjima će naši sugrađani moći izreći svoj stav, što smatram podizanjem razine demokratičnosti procesa na jednu visoku razinu. Primjerice, stanovnici Juga II moći će izravno odlučiti o tome koji sadržaji će se nalaziti na Bajeru – zaključio je Radić.

Pametni grad svakako uključuje i upravljanje svim gradskim sustavima s jednog (mrežnog) mjesta kako bi se cijeli sustav učinio efikasnijim i boljim. Smanjenje prometnih gužvi može se postići upravljanjem sustavom semafora u realnom vremenu i preusmjeravanjem prometa na alternativne pravce. Također, sigurnost građana i imovine može se značajno povećati korištenjem pametnih kamera na javnim gradskim površinama. Gospodarenje otpadom može biti efikasnije ako su mjesta skupljanja otpada umrežena s gradskom komunalnom tvrtkom, a sustav javnih parkirališta može biti unaprijeđen korištenjem novih tehnologija, prvenstveno kamera koje su povezane sa sustavom iz kojega se može vidjeti gdje ima slobodnih parkirališnih mjesta u realnom vremenu. Kad na to dodamo sustav javnih bicikala ili dijeljenje električnih automobila, koje je već zaživjelo, dobit ćemo potpuno novu situaciju s mobilnosti u gradu…

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments