21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Da, noćas je ta noć! Od ponoći, a najviše pred zoru, možete vidjeti i do 100 meteora u satu!

2 min read
Da, noćas je ta noć! Noćas, s 11. na 12. kolovoza, a napose pred zoru, kažu stručnjaci, moći će se vidjeti najveći broj meteora, u narodu poznatih kao - Suze svetog Lovre.

Matično tijelo je Komet 109P/Swift-Tuttle, a radijant, ishodišna točka na nebu – zviježđe Perzej. A za njim, brzinom od 59 km/s, golim okom vidljivih i do 100 komada u satu, ‘letjet’ će meteori – ‘vatrene suze Lovrine’, suze svetog Lovre, zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i/li feralići… Suze svetog Lovre jest pučki naziv za Perzeide. Talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao je godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju… San Lorenzo, io lo so perché tanto, di stelle per l’aria tranquilla, arde e cade, perché si gran pianto, nel concavo cielo sfavilla… …jer, toliko zvijezda na mirnom zraku gori i pada, jer toliko plače, na konkavnom nebu svjetluca…

Da, noćas je ta noć! Noćas, s 11. na 12. kolovoza, a napose pred zoru, kažu stručnjaci, moći će se vidjeti najveći broj meteora, u narodu poznatih kao – Suze svetog Lovre.

Ovo su glavne upute za promatranje, a koje Vam donosi Hrvatski astronomski savez… Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…), meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima, potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu, potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja – tvrdi ekipa i Saveza.

– Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu – nižu iz Saveza, dodajući kako će se organizirano gledanje dogoditi na više lokacija u Hrvatskoj, ali niti jedna ne uključuje Osijek i Slavoniju.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments