19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gradimo kapelu u Betlehemu! Plenković: Mnoge zemlje imaju svoje kapele, to je jako važno!

2 min read
Premijer Andrej Plenković je poručio oporbi da treba konstruktivno razmišljati o efektima promocije zemlje. Jer, Vladinu odluku kritizirali su iz SDP-a, Glasa..., a u uvjetima dok valja obnavljati kuće na Banovini i dok se država bori s epidemijom koronavirusa.

Hodočasnici u Betlehemu imati će tako priliku upoznati hrvatske blaženike i hrvatsku kulturu – kazao je ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman obrazlažući ideju gradnje hrvatske kapelice u Betlehemu. Ministri u Vladi već su digli ruku za neimarski zahvat.

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je izradilo i uputilo Vladi prijedlog Odluke o odobravanju predmetne financijske potpore. Kustodija Svete zemlje je darovala teren u Betlehemu za izgradnju hrvatske kapele te je izrađen prijedlog projekta i ishodovane dozvole. Izgradnja kapele, koja bi zauzimala središnje mjesto, procijenjena je na 450.000 eura. Naglašavam kako će kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju i međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu – kazao je ministar.

Premijer Andrej Plenković je poručio oporbi da treba konstruktivno razmišljati o efektima promocije zemlje. Jer, Vladinu odluku kritizirali su iz SDP-a, Glasa…, a u uvjetima dok valja obnavljati kuće na Banovini i dok se država bori s epidemijom koronavirusa.

– Nisam uopće čuo da su oni nešto komentirali. Mi smo dobili zahtjev franjevaca. Kada gledate realno, broj hodočasnika, broj vjernika koji odlaze u Svetu zemlju, činjenica je da tamo mnoge zemlje imaju svoje kapele, to je jako važno – ustvrdio je premijer Plenković, dodajući da na tu odluku treba biti ponosan, a ne ju kritizirati, kao i da će za obnovu biti potrošeno značajno više novca.

– To bi bio pravi pristup, da misle malo o efektima što vidi hodočasnik, a dođe u Betlehem, pa misli kako bi mogao doći dogodine i u recimo Zadarsku županiju – nizao je Plenković.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments