Pet. ruj 17th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Poskupljenje: “Mahune 25 kuna!? Da! I!? O čemu pričate? Tako je već 3 godine”

2 min read
- Mahune nisu teške, u kilu ih ide dosta. Treba to posaditi, pljeviti, polijevati, a i branje traje. Ne znam kako bi ih itko od nas prodavao za manje - zaključuje gospođa.

Na jednom štandu, zaista, 25 kuna! Na drugom isto! I na trećem, i dalje, stalno, zaista, 25 kuna! Dosta je to naoko visoka cijena za kilogram mahuna, jer, da se ne lažemo, to je ono povrće što samo mi od 40-te pa nadalje jedemo s uživanjem, a ‘klinci’ tek toliko da nam ugode. Ako i to… Međutim, da, cijena mahuna po kilogramu je na osječkoj pijaci visokih 25 kuna.

– Kilu jednu ću – reče čovjek odmah pored štanda, a birajući one klasične zelene, ne one fine ‘olovka’ mahune bez ‘končića’…

– ‘Oćete si izabrati sami? – pita ga ‘teta na pijaci’.

Hoće, sam će. Izabrao je, platio, otišao.

– Idu Vam ove mahune za 25 kuna? Kupuju to ljudi? – pitam, dok biram par klipova kukuruza po 2 kune komad.

Jer, kanim kuhati danas. Nije toliko vruće pa ne očekujem ‘umiranje u stanu’. Izbrojio sam 24 kune za 12 klipova. Nisu toliko veliki, ali veći od mahuna.

– Kako ne bi išle. Pa idu tako već dvije-tri godine. Tolika im je cijena još odavno – poučila nas je gospođa, a kao odgovor na prethodno pitanje, što je kod mene neznalice malo izazvalo neugodu, ali ne preveliku…

– Mahune nisu teške, u kilu ih ide dosta. Treba to posaditi, pljeviti, polijevati, a i branje traje. Ne znam kako bi ih itko od nas prodavao za manje – zaključuje gospođa.

– Pa, eto, mislim, danima se piše kako su poskupile – dometnem.

– To pišete jer nemate o čemu ljeti – ‘zakucala’ me gospođa na kraju.

Pa ipak, istina je i sljedeća… Raspisali smo se mi mediji posljednjih dana o cijenama povrća i strelovitom rastu istih, a gdje je cijena pojedinih prestigla cijene kakvog mesa na akciji. Istina, gdjekad se svinjski vrat može kupiti za manje od 20 kuna po kilogramu, dočim kilogram mahuna stoji 25 kuna.

Pogledao sam odmah i rajčicu, papriku… ‘Paradajza’ ima i za 5 i za 7 kuna, ovisno kakav je. Kukuruz ide od 2 do 4 kune. ‘Alo? Kukuruz? Bio je lane u ovo doba već 50 lipa… Breskve 12… Nije jeftino…

– Vidjet ćemo poslije. Nisu mahune baš svima rodile dobro – ispratila me je gospođa.

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments