Pet. ruj 17th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pravilo 3G u Njemačkoj krenulo! Marija Krstanović: U restoran naši prijatelji nisu mogli!

2 min read
- Testiranje je uvijek opcija, ali testiranje je, koliko znam, besplatno samo za rezidente. Svi drugi, a koji su i bili s nama u ovom slučaju u restoranu, to testiranje bi morali platiti - dodala je Marija Krstanović.

Jača, čini se, pritisak na necijepljene osobe u Njemačkoj, jer na snagu je stupilo takozvano ‘3G’ pravilo. Ono predviđa kako u javne prostore mogu ući samo oni koji mogu dokazati kako su cijepljeni, kako su preboljeli Covid-19 ili imaju negativan test na koronavirus. Pravilo se primjenjuje u kinima, na bazenima, u kazalištima, restoranima, ali i kod uslužnih djelatnosti gdje razmak nije moguć, kao primjerice kod frizera, pedikera…

Gradovi i općine u Njemačkoj mogu se izuzeti od ovog pravila, koje je stupilo na snagu jučer, samo ako sedmodnevna incidencija u okrugu ne prelazi 35. Pa ipak, govori se i o tome kako će odlučujuća informacija za daljnje mjere biti broj hospitalizacija, a ne više incidencija.

Obveza nošenja maski ostaje u trgovinama, javnom prijevozu, bez obzira na procijepljenost. Radnici u hotelima, ukoliko nisu cijepljeni moraju svaka tri dana imati novi negativan test. A od 11. listopada antigenski testovi više neće biti besplatni. Jer, cjepiva ima, nije nedostupno. A u tim uvjetima se ne smatra opravdanim subvencionirati testiranje.

Njemačka, naime, nastoji izbjeći novi ‘lockdown’, a čemu je ‘pribjegla’ načinom koji se spominjao u špekulacijama i za nas, no o čemu nema službene potvrde.

Zvali smo u Njemačku, prijatelje…

– Iskreno, nismo imali puno situacija kako bi osjetili tu promjenu jučer, ali zacjelo hoćemo narednih dana. Jučer smo suprug i ja, s još nekoliko članova uže i šire obitelji išli do Berlina na ručak. Većina nas ima Covid potvrde, no kako je bilo onih u društvu koji nisu imali, sjedili smo na terasi restorana. Krenula je kiša, ali spasili su nas velikim suncobranom – govori nam ukratko telefonski iz Njemačke Marija Krstanović, Čepinčanka na privremenom radu u Hrvatima omiljenoj državi.

– Testiranje je uvijek opcija, ali testiranje je, koliko znam, besplatno samo za rezidente. Svi drugi, a koji su i bili s nama u ovom slučaju u restoranu, to testiranje bi morali platiti – dodala je Marija Krstanović.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Facebook (screenshot)

Facebook Comments