28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dan gradova susjeda: Crnković i Majić u Pečuh, Ham u Suboticu…

2 min read
Pečuh je inače prvi grad s kojim je Osijek sklopio Sporazum o prijateljstvu i suradnji, i to još daleke 1973. godine.

Prvog dana rujna čak dva grada prijatelja Grada Osijeka obilježavaju svoj dan grada. Tako je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković zajedno s ravnateljem Kulturnog centra Ivanom Kristijanom Majićem jučer nazočila svečanosti obilježavanja Dana grada Pečuha.

U okviru te svečanosti gradonačelnik Pečuha Peterffy Attile upriličio je prijam za izaslanstva Grada Osijeka i Novoga Sada, nakon kojega je u Nacionalnom kazalištu u Pečuhu uslijedila svečana sjednica Generalne skupštine, a potom i nastup simfonijskog orkestra Pečuha. Pečuh je inače prvi grad s kojim je Osijek sklopio Sporazum o prijateljstvu i suradnji, i to još daleke 1973. godine.

– Nastavljamo produbljivati kvalitetne odnose s Pečuhom, a osobito smo zahvalni Vladi Mađarske na nesebičnoj pomoći tijekom Domovinskog rata, kao i na zalaganju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Osim toga, mađarska vlada uložila je pozamašna sredstva u izgradnju sportske infrastrukture u Osijeku, što dodatno doprinosi jačanju naše suradnje ne samo u području sporta nego i turizma, kulture i drugih područja – istaknula je Jasenka Crnković, osječka dogradonačelnica.

Istodobno je predsjednik Gradskoga vijeća Vladimir Ham sudjelovao u obilježavanju Dana grada Subotice, s kojim je Grad Osijek 2010. potpisao Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Svečanost u Subotici započela je svečanom sjednicom Skupštine grada u Velikoj vijećnici Gradske kuće, nakon koje je uslijedio radni sastanak domaćina i izaslanstva Grada Osijeka.

– Razgovarali smo ponajviše o projektima prekogranične suradnje, kao što je primjerice projekt S.O.S – Turistička ruta Secesije Osijek-Subotica. Upravo u tom smjeru planiramo produbljivati uzajamno korisne odnose – rekao je Ham.

Inače, i prije Sporazuma o prijateljstvu i suradnji, u Subotici je nakon višegodišnje intenzivne suradnje dvaju gradova, njihovih građana te gospodarskih i nevladinih organizacija, 2004. godine potpisan Sporazum o dobrosusjedskim odnosima i suradnji. To je umnogome doprinijelo stabilizaciji suradnje dviju država.

Tekst i foto: Grad Osijek

Facebook Comments