28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ovako će izgledati OHBP osječkog KBC-a! Radovi počeli i napreduju!

2 min read
Pitanje je uvijek - zašto? Zašto gradimo ako gradimo i novi KBC!? Zato što smo za ovo ranije dobili sredstva, zato što za ovo postoje planovi otprije i zato ćemo to napraviti. Konačno, ova će bolnica biti u službi građanima još sigurno 5 do 6 godina. A izgradnja novog KBC-a teče po planovima - kazao je Anušić.

Rupa se betonira! To više nije rupa ispred Interne klinike, već gradilište stvarnih i značajnih obrisa novog OHBP-a osječkog KBC-a. Mješalice dovoze beton, nalijevaju u ‘šalunge’, radnici razvlače armaturu… Ali, koliko god dobro izgledalo, uz dužno poštovanje, ljepše je biti zdrav.

Gordan Žanić iz Ministarstva zdravstva, ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, direkor Projektgradnje Plus Ivica Crnković, dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin…, kao i čitav niz njihovih suradnika, obišli su danas gradilište Objedinjenog hitnog bolničkog prijema osječkog KBC-a.

– Ovo je još jedan projekt kojeg radimo u suradnji s Vladom, koja je sastavni dio Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i koji će biti ‘ultramoderan’. Pitanje je uvijek – zašto? Zašto gradimo ako gradimo i novi KBC!? Zato što smo za ovo ranije dobili sredstva, zato što za ovo postoje planovi otprije i zato ćemo to napraviti. Dakle, paralelno pripremamo izgradnju novog KBC-a sa svim potrebnim sadržajima, za što su određene studije već spremne, ali ne stajemo s obnovom, dogradnjom, modernizacijom i opremanjem sadašnjeg KBC-a koji će nam biti na raspolaganju sigurno još pet-šest godina – kazao je Anušić.

– Bit će to OHBP od 9.600 ‘bruto kvadrata’ na 4 etaže. Prizemlje je za djelatnike, prva etaža za hitni prijem, a preostale dvije za dnevnu bolnicu i kirurgiju. Rok je 20 mjeseci, jest ‘napet’, ali ozbljne su firme uključene, a i Osijek-Koteks kao naš vlasnik. Sve će biti u redu – kazao je Ivica Crnković ispred Projektgradnje Plus.

Projekt se pripremao od ’16. godine.

Stigli bi i ministri Vili Beroš i Nataša Tramišak, ali danas su imali ‘Aktualac’ u Saboru.

Do sada se u pravilu u podrumskim ambulantama primalo pacijente na hitan prijem, ali s ovim projektom će se stvari bitno promijeniti – kazao je po prilici među ostalim i ravnatelj bolnice Zubčić.

Kada je riječ o novom KBC-u, Zubčić veli da će svaki objekt stare bolnice imati namjenu.

– Danas su našu ustanovu posjetili Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Dragan Vulin zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, predstavnik Ministarstva zdravstva Gordan Žanić, te predstavnici izvođača radova kako bi se obišli radovi na izgradnji samostojeće zgrade budućeg novog OHBP-a i Dnevnih bolnica i Dnevnih kirurgija KBC-a Osijek. Ugovor o javnoj nabavi radova izgradnje sklopljen je sa zajednicom ponuditelja Projektgradnja plus d.o.o. i Tromont d.o.o., dok stručni nadzor nad radovima izvršava Institut IGH d.d. Radovi na izgradnji započeli su 26. srpnja 2021. godine, planirani datum završetka izgradnje je 31. ožujka 2023. godine, dok kompletan projekt završava 31.12.2023. godine – objavili su i iz KBC-a na Facebook-u kasnije tijekom dana.

Foto: OBŽ (screenshot)

Facebook Comments