29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Cijepljene patuljaste vidre u ZOO vrtu! Prije pet tjedana rodile se dvije cure i dva dečka!

2 min read
Inače, ova vrsta životinja, još poznata i kao azijska patuljasta vidra, iz porodica je kuna, a iz reda zvijeri. Mala je, ali 'dinamitna'. Neće rasti puno više od pola metra (do 63 cm), ni težiti puno više od 5 kg (do 5,4 kg).

Prije pet tjedana u osječkom Zoološkom vrtu na svijet su stigle malene vidre, dvije cure i dva dečka, čime je cijela obitelj narasla na dvanaest članova. ZOO vrt u Osijeku pohvalio se novim stanarima tek kada je došlo vrijeme za njihovo cijepljenje i prvi ozbiljniji pregled.

– Briga o zdravlju i pravilnom razvoju mladunaca u našem zoološkom vrtu je beskompromisna! Jedan od primjera takve prakse je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti, označavanje čipom i utvrđivanje spola kod četiri malene orijentalne patuljaste vidrice koje su na svijet došle prije pet tjedana. Pregledom smo utvrdili kako je riječ o dva mužjaka i dvije ženke, a s prinovama broj članova obitelji vidri povećan je na 12! Dobiveni podaci dodaju se svjetskoj bazi podataka kojoj pristupa većina zooloških vrtova, a služi razmjeni znanja i iskustva stečenih u radu s divljim životinjama – javili su iz osječkog ZOO vrta.

Inače, ova vrsta životinja, još poznata i kao azijska patuljasta vidra, iz porodica je kuna, a iz reda zvijeri. Mala je, ali ‘dinamitna’. Neće rasti puno više od pola metra (do 63 cm), ni težiti puno više od 5 kg (do 5,4 kg). Zanimljivost? U odgoju mladih sudjeluju i mama i tata, a gdje mužjak brine o gnijezdu, a ženka, kao i braća i sestre o mladima. Pri okotu mladi teže oko 50 grama. I važno za znati, mama i tata jednom kada se upoznaju, ostaju zauvijek skupa.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments