4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

GISKO i FFOS izlažu ‘zabranjene knjige’: Nasilje, droga, seks, vjera, LGBT…

1 min read
Knjige su i danas zabranjivane i osporavane, no uz pomoć knjižničara, učitelja i članova zajednice koji zagovaraju slobodu čitanja, većinom knjige ostanu dostupne.

Klub studenata informacijskih znanosti Libros, u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek  kao i knjižnicom Filozofskog fakulteta u Osijeku, organizira Tjedan zabranjenih knjiga, međunarodnu manifestaciju koji se odvija svake godine u cilju slavljenja slobodnog i otvorenog pristupa informacijama. Odvija se od 27. rujna do 2. listopada 2021., a događaje će moći posjetiti i djeca i odrasli – javlja FFOS i dodaje…

Zabranjene knjige su one koje su u današnje doba i kroz povijest bile uklonjene iz knjižnica, škola i drugih javnih mjesta. Teme koje najčešće izazivaju kontroverze su nasilje, zlouporaba droge i alkohola, seksualni sadržaj, vjersko stajalište, LGBT sadržaj, političke pristranosti i mnoge druge. Iako većinom zabrana knjiga proizlazi iz dobronamjernog stajališta da se zaštiti mlade čitatelje, time se krše prava čitatelja i ograničava sloboda i pristup idejama, osobito onima koji ne mogu kupiti knjige.

Knjige su i danas zabranjivane i osporavane, no uz pomoć knjižničara, učitelja i članova zajednice koji zagovaraju slobodu čitanja, većinom knjige ostanu dostupne. Uključite se i vi sudjelovanjem u programu ovogodišnjeg Tjedna zabranjenih knjiga u Osijeku – zaključuju iz organizacije…

A jeste li znali koje su knjige bile osporavane i zabranjivanje? Bio je i Harry Potter. A tu su svakako Američki psiho, Paklena naranča, Boja purpura, Plodovi gnjeva, Dnevnik Ane Frank… Film Stanleya Kubricka Paklena naranča zacijelo ste gledali… Oops!

Foto: Pixabay (ilustracija) & FFOS (screenshot)

Facebook Comments