Pon. lis 18th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Korak do rekonstrukcije ceste u Ulici Bele Bartoka u Osijeku! Stižu kolnik, pločnik, odvodnja…

2 min read
- Super! Zaista me veseli ta vijest. Godinama tražimo od Grada pomoć po tom pitanju, jer nije bilo jače kiše da nismo 'plivali' ovdje. Raduje i mene i susjede da će se to konačno riješiti - kazao nam je stanar u Ulici Bele Bartoka Igor Jaklić, dodajući da je to posebno važno za sve stanare, ali neophodno i zbog vrtića i djece koja su u ulici.

Poziv za dostavu ponuda za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju javno prometnih površina u ulici Bele Bartoka u Osijeku – je objavljen na mrežnim stranicama Grada Osijeka, a što je prvi korak u obnovi ceste u toj mirnoj ulici nedaleko Pampasa, u koju se ulazi iz Kolodvorske. Iznimno je to važno tamošnjim stanarima, jer ta je ulica ‘zaplivala’ ozbiljnije kod svake iole obilnije kiše. Ulegle su ploče na prometnoj površini, stvorile jame, a gdje se voda nakuplja i otežava i hodanje i vožnju, odlazak u tamošnji vrtić, na posao..

Ponude za dokumentaciju Osijek prima do 12. listopada, slijede zakonski rokovi, potom 70 dana za izradu od potpisa ugovora. Zatim se traži izvođač, postupak nabave isti ili sličan, što laički sugerira da bi ulica mogla sljedeće godine bit u ‘tip top’ stanju.

– Super! Zaista me veseli ta vijest. Godinama tražimo od Grada pomoć po tom pitanju, jer nije bilo jače kiše da nismo ‘plivali’ ovdje. Raduje i mene i susjede da će se to konačno riješiti – kazao nam je stanar u Ulici Bele Bartoka Igor Jaklić, dodajući da je to posebno važno za sve stanare, ali neophodno i zbog vrtića i djece koja su u ulici.

Inače, Ulica Bele Bartoka, sukladno postojećem stanju, kakvog vidi Grad Osijek, jest betonska nerazvrstana cesta dužine cca. 630 m, bez izgrađenih nogostupa, dijelom izgrađene javne rasvjete, i bez parkirališta, posebice u zoni dječjeg vrtića Jelenko. Kolnik postojeće prometnice izveden je od betona, u znatnoj mjeri oštećen, nedovoljne širine, bez kvalitetno rješene oborinske odvodnje.

Sukladno tome zadaća i cilj u izradi projekta su građevinsko-prometno uređenje javnih površina, što podrazumjeva rekonstrukciju ceste, izgradnju nogostupa i oborinske odvodnje, javne rasvjete, izgradnju novih parkirališta u zoni dječjeg vrtića Jelenko. Kolnik valja projektirati u širini 4,50 m za jednosmjerni promet sa ulazom iz Kolodvorske…, izlazom na Kolodvorsku…,dio kolnika nerazvrstane ceste uz vrtić sa istočne stane također projektirati u širini 4,50 m za jednosmjerni promet, sa smjerom kretanja od juga ka sjeveru. Nogostupe projektirati minimalno širine 1,50 m, parkirališta u skladu s GUP-om, a oborinsku odvodnju i javnu rasvjetu u skladu s pravilima struke. Kolnik treba biti sa asfaltnim zastorom, a nogostupi i parkirališta sa završnim slojem od asfalta ili betonske galanterije (prema dogovoru naručitelja i projektanta). Ukoliko se naručitelj odluči za betonsku galanteriju odredit će boju i oblik te dostaviti projektantu do početka izrade glavnog projekta, navodi se u opisu projekta u dokumentima Grada.

Foto: Grad Osijek (arhiva, ilustracija)

Facebook Comments